Izvor: B92, 25.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska i Rumunija pristupaju EU

Luksemburg, Sofija, Bukurešt -- Bugarska i Rumunija su u Luksemburgu potpisale Sporazum o pristupanju EU, kojim se otvara put ka članstvu 2007. godine.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je poželeo dobrodošlicu Bugarskoj i Rumuniji i naveo da te dve zemlje "mogu biti ponosne na napore zahvaljujući kojima su stigle dovde", kao i da su "zaslužile ovu nagradu".

Bugarska i Rumunija se nadaju da će postati punopravne članica Unije 1. januara 2007. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali to članstvo može biti odloženo na godinu dana, ako se ne sprovedu potrebne reforme.

Bugarska slavi

"Bugarska se politički vratila svojoj evropskoj porodici, kojoj je uvek pripadala", rekao je bugarski premijer i dodao da današnji događaj posvećuje bugarskoj omladini, koja će nositi "i breme i pozitivne strane evropske integracije" i koja će raditi za jedinstvo, mir i prosperitet Evrope.

Sporazum su potpisali bugarski predsednik Georgi Parvanov, premijer Simeon Sakskoburgotski, ministar inostranih poslova Solomon Pasi i ministar za evropsku integraciju Meglena Kuneva. Bugarsko Narodno sobranje trebalo bi da ratifikuje sporazum 12. maja, nešto više od mesec dana pre opštih izbora 25. juna.

Pre potpisivanje sporazuma, Pasi i visoki predstavnik EU Havijer Solana su potpisali sporazum o zaštiti poverljivih informacija. Pasi je rekao da će Bugarska na osnovu tog sporazuma "od sutra, kada postaje aktivni posmatrač u svim organima EU", moći da razmenjuje poverljive informacije sa Unijom.

Širom Bugarske danas se održavaju svečanosti, koncerti, vatromet, ulične parade i šetnje. Na trgovima u više bugarskih gradova igraju se kola i peva evropska himna "Oda radosti". Svaka beba koja se danas rodi dobiće srebrni medaljon "Evrobeba 2005".

"Bugarska ima 20 meseci do članstva u EU u 2007. godine da sredi stanje u svojoj kući, a najvažniji izazov sada je donošenje odluka uz konsenzus. Jedino kada se budemo integrisali unutar zemlje, moći ćemo da se integrišemo i u Evropu", rekla je ministarka Meglena Kuneva.

Bugarski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o pristupanju EU, uz ocenu da je Bugarskoj mesto u Evropi, ali i da toj zemlji predstoji još dosta posla, pre svega na planu reformi. "Bugarska, zajedno sa Grčkom i Rumunijom, ima mogućnost da zaista postane regionalni lider u evropeizaciji Balkana", rekao je bivši glavni pregovarač sa EU, potpredsednik vlade i ministar industruje Aleksandar Božkov.

Rumunija: "Hvala, Evropo"

U Rumuniji se potpisivanje sporazuma o pristupanju Evropskoj uniji ocenjuje kao veliki uspeh i "istorijski dan za Rumune".

Sporazum su u Luksemburgu potpisali rumunski predsednik Trajan Basesku, premijer Kalin Popesku Taričanu, ministar spoljnih poslova Mihaj Razvan Ungureanu i šefa bugarskih pregovarača Ludovik Orban. U rumuskoj delegaciji su bili i bivši predsednici Jon Ilijesku i Emil Konstantinesku, koji su doprineli integraciji Rumunije u EU. Sporazum su u ime EU su potpisali predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog parlamenta Žozep Borel i ministri spoljnih poslova i evropskih poslova zemalja članica EU.

"Posle Jalte, kada nas niko nije hteo, danas potpisujemo dokument o pridruživanju i pozvani smo u EU. Hvala, Evropo", kazao je Basesku nakon potpisivanja sporazuma i dodao da je Rumunija dala svoj potpis

za budućnost u "uniji slobode, demokratije i pravne države".

On je dodao da je sporazum sa EU jedan od najznačajnijih koji je Rumunija potpisala posle Drugog svetskog rata i da predstavlja promenu važnu za budućnost rumunskog naroda, posle 45 godina komunizma i 15 godina tranzicije.

Popesku Taričanu je istakao da će se kao premijer "čvrsto zalagati" za integraciju Rumunije u EU u predviđenom roku - 1. januara 2007. godine, ali je dodao da to neće biti lako jer treba sprovesti reforme koje su 15 godina bile odlagane.

Rumunija treba da reši još niz osetljivih pitanja, uključujući reformu pravosuđa i untrašnjih poslova, regulisanje konkurencije, zaštitu prirodne sredine i sprečavanje korupcije. Rumunija je podnela zahtev za pridruživanje EU pre deset godina, a pregovore, koje je počela u februaru 2000. godine, okončala je u decembru 2004. godine. Ulazak u EU je strateški prioritet Rumunije koji podržava 85 odsto Rumuna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.