Budvanska opština i danas zatvorena, sutra sednica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2020, 15:13

Budvanska opština i danas zatvorena, sutra sednica

Skupšina opštine Budva će sutra odlučivati o izboru novog opštinskog rukovodstva nakon što je tesna većina odbornika, predvođena DPS-om, smenila gradonačelnika Marka Carevića i predsednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića.

Ovo će biti prvo suočavanje odborničke većine od 17 odbornika iz redova DPS, SD, Crnogorske i nezavisnog Stevana Džakovića sa odbornicima iz redova DF. Inače, situacija u do sada jednoj od malobrojnih opština u kojoj je na vlasti opozicija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << danas je mirna, Opština je pod opsadom privatnog obezbeđenja i velikog broja pripadnika policije.

Ni danas, kao ni juče, niko od zaposlenih u toj lokalnoj samoupravi nije mogao da uđe u zgradu, pa ni Carević i Radović.

O institucionalnoj i političkoj krizi u budvnskoj opštini raspravljalo se i u republičkom parlamentu, koja je odbila predlog opozicionog DF-a da na sednicu dođe ministar policije, ali je prihvaćen predlog vladajućeg DPS da se o tome razgovara u ponedeljak, kada će biti pozvani i ministar Nuhodžić i direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Proteklih dana u Budvi je bilo više incidenata i sukoba policije sa građanima, pristalicama vlasti predvođene Carevićem i Radovićem.

Bilo je kamenovanja, pljuvanja, oborenih kontejnera, blokade saobraća i suzavca, koji je policija upotrebila da bi zaštitila vršioca dužnosti predsednika budvanske opštine Vladimira Bulatovića i rasterala građane.

Policija je saopštila da je u sredu u Budvi i drugim gradovima Crne Gore, gde se narod okupio protestujući protiv primene prekomerne policijske sile prema građanima Budve uhapšeno više desetina građana i opozicionih funkcionera. Saopšteno je da su protiv njih gotovo 60 podignute krivične prijave.

Na aktuelne događaje reagovale su ambasade SAD i Velike Britanije u Podgorici, kao i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Sve strane su pozvane na smirivanje tenzija i rešenje aktuelne situacije dijalogom.

Savet za građansku kontrolu rada policije tražio je da se identifikuju policajci koji su u Budvi tukli građanina nakon što je pored njih prošao podignutih ruku.

Saopštili su da su pokrenuli postupak kontrole primene policijskih ovlašćenja, a Upravi policije dostavili snimak.

Zatražili su i identifikaciju svih snimaka o incidentima, kao i da se od građana i pripadnika policije na tim snimcima uzmu izjave.

Ponovili su da podržavaju svaku legitimnu i profesionalno izvedenu policijsku intervenciju, ali da ona ne sme da bude kompromitovana upotrebom disproporcionalne sile i sredstava prinude, kao što to pokazuje jedan od snimaka.

U međuvremenu u zgradi Opštine Budva nalaze se predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva radi izuzimanja dokumentacije o radu smanjenog rukovodstva.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić izjavio je za podgoričke Vijesti da je u Budvi trenutno "neproglašeno vanredno stanje", što je, kako kaže, uspostavljanje opasne prakse, jer policija nema zakonski osnov da blokira rad Opštine.

"U konkretnom slučaju odgovorne političke elite bi sve trebalo da završe za pregovaračkim stolom i stvaranjem potrebnih pretpostavki za brze izbore", kažže Marić.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici Đorđije Blažić ocenio je da se na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi može skratiti mandat odbornicima.

Ali, ističe on za portal Volim Podgoricu, da to nije poenta, već je, kaže, poenta da se drže predizborne tenzije.

Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 30. avgust.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budvanska opština i danas zatvorena: Sutra odluka o NOVOM RUKOVODSTVU nakon što je tesnom većinom smenjen Carević

Izvor: Blic, 26.Jun.2020

Skupšina opštine Budva će sutra odlučivati o izboru novog opštinskog rukovodstva nakon što je tesna većina odbornika, predvođena DPS-om, smenila gradonačelnika Marka Carevića i predsednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.