Boka bez vojske

Izvor: Politika, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boka bez vojske

Tivat - Od vojnih objekata i postrojenja u Boki u narednih mesec dana ostaće samo kasarna u Lepetanima u kojoj je smešten rasformirani Hidrografski institut i Arsenalov pogon na Opatovu gde su se nekad proizvodile protivgradne rakete. Do 15. decembra biće iseljena kasarna "Orjenski bataljon" u Kumboru u kojoj je bila smeštena i komanda mornaričke baze. Ranije je napuštena kasarna "Milan Spasić" u Radovićima, poligoni, potkopi i vojni objekti u zaleđu Herceg Novog i na Luštičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poluostrvu. Tako će Boka, posle niza vekova u kome su je pohodile domaće i strane vojske, biti na pragu demilitarizacije, što je proklamovani strateški cilj crnogorskog ministarstva odbrane i vojnog vrha.

Najveći deo vojnih efektiva preseliće se u Bar gde će ubuduće biti glavna luka crnogorske mornarice, nakon likvidiranja Arsenala i prodaje njegove imovine kanadskom milijarderu Peteru Munku. Iako je rušenje objekata u Arsenalu odmaklo, veći deo ratne flote Mornarice Crne Gore, osim četiri topovnjače i jednog pomoćnog broda, i dalje je na vezu sada već bivšeg Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda.

Poslovodstvo "Adrijatik marinasa" ne gleda s oduševljenjem na ratne brodove koji su i dalje na vezu, pa traži od Ministarstva odbrane i Komande mornaričke baze da brodovi isplove iz Tivta. Selidba brodova odužila se nekoliko meseci. Iako je bilo najavljeno da u Tivtu ratnih brodova neće biti sredinom septembra, oni, kako saznajemo, neće isploviti bar do nove godine kada je krajnji rok za potpuno preuzimanje Remontnog zavoda od firme kanadskog milijardera.

Kako je ranije najavljeno iz "Adrijatik marinasa", rušenje postrojenja i objekata trajaće do februara kada treba da počnu i prvi radovi na izgradnji marine.

Vojska Crne Gore iselila se i iz bivšeg Kluba Vojske na Seljanovu i predala ga firmi "Adrijatik marinas". Iz poslovodstva firme Petera Munka potvrdili su da se najveći deo menadžmenta firme preselio u prostorije na Seljanovu, kao i projektantska firma "Mejs" iz Toronta, koja izrađuje idejno rešenje buduće marine za megajahte "Porto Montenegro". Iz bivšeg Kluba Vojske, koju je kompanija Petera Munka kupila na međunarodnom tenderu zajedno sa imovinom Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda "Sava Kovačević" i takozvanim "podmorničkim" hotelom, sve je osim biblioteke preseljeno u Bar.

Čuvena Arsenalova "fišća", sirena kojom su radnici približno 120 godina pozivani na posao, juče je zamukla iako preostalu imovinu u bivšem vojnom brodogradilištu i dalje popisuje pedesetak preostalih radnika.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.