Bivša diplomatkinja najavila tužbu protiv slovenačkog parlameta

Izvor: B92, 07.Dec.2019, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivša diplomatkinja najavila tužbu protiv slovenačkog parlameta

Ljubljana -- Bivša slovenačka diplomatkinja Simona Drenik najavila je da će tužiti slovenački parlament.

Ona će se odlučiti na taj korak ukoliko slovenački parlament ne povuče izveštaj parlamentarne komisije za kontrolu tajnih službi u kojoj je navedena kao glavni krivac za propast arbitraže o graničnom sporu s Hrvatskom, objavili su slovenački mediji.

Advokat kojeg je angažovala Drenik izjavio je za Slovensku televiziju da je izveštaj povredio njeno pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na privatnost. Zato je on u ime Drenikove zatražio da se već objavljeni javni deo izveštaja skine s internet stranica parlamenta, te da se opozove posebna zatvorena sednica o njegovom tajnom delu planirana za sredinu ovog meseca, prenosi Hina.

Ukoliko parlament na to ne pristane, Drenik je spremna da protiv njega podigne tužbu za zaštitu dobrog imena, naveo je njen branilac.

Dodao je da je po njihovoj oceni parlamentarna komisija uključivanjem Drenik u tekst izveštaja prekoračila svoja zakonom definisana ovlašćenja.

On je rekao i da je to parlamentarno telo zaduženo za nadzor tajnih službi, a ne za raspravu o pojedinim osobama.

Hrvatska se 2015. odlukom vlade i Sabora koji je tu odluku doneo konsenzusom povukla iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom o rešenju graničnog spora i prestala da sarađuje s arbitražnim sudom koji je za to pitanje bio zadužen, nakon što su objavljeni snimci telefonskih razgovora Drenikove i slovenačkog arbitra Jerneja Sekoleca.

Oni su se suprotno pravilima iz arbitražnog sporazuma dogovarali o strategiji uticaja na sud, što je Hrvatska ocenila dokazom da je arbitražni proces kontaminiran i nepovratno kompromitovan postupcima Slovenije, te predložila da se spor rešava bilateralno.

O eventualnom povlačenju izveštaja o radu slovenačke obaveštajne službe SOVA tokom arbitražnog procesa, u kojem je kao jedan od aktera koji su izazvali propast arbitraže navedena Simona Drenik treba da odluči predsednik parlamenta Dejan Židan koji se o tom pitanju konsultuje s pravnicima, a sednica parlamenta na istu temu, zakazana za sredinu decembra, za sada nije skinuta s dnevnog reda, preneli su slovenački mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.