Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Radmanović, Silajdžić i Komšić

Sarajevo -- Centralna izborna komisija BiH objavila delimično obrađene preliminarne rezultate opštih izbora u BiH.

Prema preliminarnim rezultatima izbora u BiH, kandidat Stranke za BiH Haris Silajdžić, Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nebojša Radmanović i SDP-a Željko Komšić novi su članovi bosanskog predsedništva. U Republici Srpskoj je pobedu na svim nivoima odnela je stranka Milorada Dodika, dok su u Federaciji najviše glasova dobili SDA, Stranka za BiH i HDZ.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema podacima, glasalo je ukupno 54,8 odsto biračkog tela i to u Republici Srpskoj 56,1 odsto, u Federaciji BiH 53,9 odsto i u distriktu Brčko 45,7 odsto biračkog tela.

Cenzus za Narodnu skupštinu RS ispunio je SNSD koji ima 46,7 odsto glasova, SDS sa 17,8 odsto, Partija demokratskog progresa sa 7,5 odsto, Demokratski narodni savez sa 4,4 odsto i Srpska radikalna stranka RS sa 3,2 odsto.

Veoma blizu cenzusa su Stranka za BIH i Socijalistička partija RS.

Za kandidata SNSD za srpskog člana Predsedništva Nebojšu Radmanovića glasalo je 54 odsto birača, dok je za kandidata SDS-a Mladena Bosića glasalo 24 odsto birača.

Za bošnjačkog člana Predsedništva najviše glasova dobio je kandidat Stranke za BiH Haris Silajdžić 62,1 odsto, a sledi kandidat Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Kandidat Socijaldemokratske partije BiH za hrvatskog člana Predsedništva BiH Zzeljko Komšić dobio je 40,8 odsto glasova, Ivo Miro Jović iz HDZ-a BiH, Božo Ljubić iz HDZ-a 1990. 17,8 odsto glasova.

CIK je saopštio na osnovu prebrojanih 63 odsto glasova da u trci za predsednika RS vodi kandidat SNSD Milan Jelić ispred kandidata SDS Dragana Čavića koji ima 29,7 odsto glasova.

U CIK napominju da će ovaj rezulat promeniti 200.000 glasačkih listića sa biračkih mesta, kao i 17.000 glasova putem pošte i glasovi u odsutnosti.

Dodik: Apsolutna pobeda SNSD-a

Milorad Dodik proglasio izbornu pobedu navodeći da na svim nivoima vlasti kandidati SNSD-a imaju preko 50% glasova.

Dodik je rekao da su kandidati Saveza nezavisnih socijaldemokrata za predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH daleko ispred rivala.

Predsednik Srpske demokratske stranke Dragan Čavić čestitao je kandidatima SNSD na pobedi na izborima za sve nivoe vlasti u srpskom entitetu.

Građani BiH su na opštim izborima birali tri člana Predsedništva BiH, poslanike u Zastupničkom domu parlamenta BiH, predsednika i potpredsednike RS, poslanike u Narodnoj skupštini RS, Zastupničkom domu parlamenta Federacije i poslanike u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

Solana čestitao BiH

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana danas je uputio čestitku BiH na uspehu prvih izbora koje su sprovele domaće institucije, a ne međunarodna zajednica.

Rezultati izbora su možda još privremeni, ali su izazovi koji stoje pred novim rukovodstvom poznati - BiH su danas potrebne iste reforme koje su joj bile potrebne i pre nedelju dana, rekao je Solana.

"Evropska unija odana je Bosni i Hercegovini. Spremni smo da sarađujemo sa svakom vladom koja je istinski okrenuta sprovođenju reformi koje su potrebne BiH kako bi se približila EU i kako bi se dala podrška mirovnom sporazumu iz Dejtona i Pariza. Sad nam treba efikasna vlast na svim nivoima, koja će se brzo formirati i koja će biti sposobna da ispunjava prioritete naroda", rekao je Solana.

Predsedništvo EU kritikuje slab odziv birača

Predsedništvo EU saopštilo je da su opšti izbori u BiH održani uglavnom u skladu s međunarodnim standardima, ali žali zbog slabog odziva birača, "uprkos posebnom značaju tih izbora za budućnost BiH".

Ministarstvo inostranih poslova Finske, koja predsedava Unijom, u saopštenju pozdravlja preliminarni izveštaj Međunarodne posmatračke misije na izborima u BiH.

Predsedništvo EU poziva na hitno formiranje novih vlada, koje su se obavezale da će ubrzati reforme neophodne za buduće približavanje BiH Evropskoj uniji.

Kako se dalje ističe, predsedništvo EU će u potpunosti podržati BiH u njenim nastojanjima da dođe do tih ciljeva.

Helsinški komitet: Izbori u fer i demokratskoj atmosferi

Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini ocenio je da su opšti izbori koji su juče održani u BiH, protekli u fer i demokratskoj atmosferi.

Helsinški odbor smatra da sitni problemi koji su ispoljeni tokom izbora, nisu bitnije uticali na tok izbora.

U toj instituciji smatraju da članovi biračkih odbora nisu bili dovoljno obučeni, što je usporavalo i komplikovalo izborni proces i što je jedan od razloga za relativno nizak odziv birača.

"U toku izbora, ispoljene su i neke slabosti koje su odraz nediscipline partijskih aktivista i lidera, te nepoštovanja nekih elementarnih postulata koji određuju fer izbore. Ovde pre svega mislimo na kršenje izborne tišine, te pokušaj da se utiče na odluku birača u danu koji je prethodio izborima i na sam dan izbora", navodi se u saopštenju.

Prema uvidu posmatrača Helsinškog komiteta, u kršenju izborne tišine prednjačio je SNSD Milorada Dodika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.