Izvor: RTS, 17.Nov.2020, 16:52

Banjaluka i Sarajevo – Ko bi rek'o čuda da se dese

Atipična kampanja, dosta umerenija, jer se održavala u jeku epidemije koronavirusa. Glasanje pod maskama ili pak od kuće, kako su glasali čak i neki kandidati, za šta su bili zaduženi specijalni timovi. I - promene u najvećim gradovima! To je, u najkraćem, bilans lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. U prevodu - Stranka demokratske akcije izgubila je vlast u Sarajevu, a SNSD u Banjaluci.
Specifičnost lokalnih izbora u BiH jeste da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << načelnici 120 opština, kao i gradonačelnici, sa izuzetkom Sarajeva, biraju direktno. Upravo zato moguće su situacije kakve smo dobili u Banjaluci i Bijeljini - da jedna grupa stranaka osvoji većinu u gradskoj skupštini, a druga funkciju gradonačenika.

U tom smislu, na poluvremenu između opštih izbora u Bosni i Hercegovini, kako tumačiti te rezultate sa lokala?
Analitičari ih tumače različito.
"To nisu suštinske promene, samo su se desile personalne promene", kaže sociolog i analitičar iz Bijeljine Drago Vuković. Za njega je indikativno da su se promene dogodile u velikim gradovima.
I za politikologa iz Sarajeva Asmira Huskića takođe je indikativno da su se promene dogodile u urbanim sredinama, a njemu je posebno iznenađenje razlika koja se stvorila u glasovima i kako su opozicione stranke okupljene u koaliciju tzv. "Četvorku" osvojile većinu u ključnim opštinama u Sarajevu.
Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić ocenjuje da su Banjaluka i Bijeljina iznenađenje na izborima, ali da, ma kako delovale, te promene "nisu tekstonske nego više simboličke u smislu gubitka gradonačelničkog mesta".
Novi gradonačelnici i kohabitacija u Banjaluci i BijeljiniPromena vlasti u Banjaluci posle 22 godine. Novi gradonačelnik ima tek pet godina više. Draško Stanivuković, najmlađi poslanik u Skupštini Republike Srpske, sada će biti najmlađi gradonačelnik Banjaluke.
Mladi političar, koji je na glasanje došao sa bakom i za koga su politički protivnici govorili da je "sladak, samo malo nevaspitan", član je opozicione Partije demokratskog progresa. Na izborima su ga podržale i druge opozicione stranke.
Stanivuković je pobedio dosadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića, koji je zbog korone glasao od kuće. Tu okolnost sam Radojičić opisao je kao čudnovatu, ali se nešto drugo, isto se može reći čudnovato, dogodilo na izborima.
Naime, Stanivuković je pobedio Radojičića, ali SNSD čiji je Radojičić kandidat sa svojim partnerima, ima većinu u Skupštini grada Banjaluke.
Slično je i u drugom po veličini gradu u Republici Srpskoj.
Posle četiri vezana mandata, Mićo Mićić više neće biti prvi čovek Bijeljine. Novi gradonačelnik je novo lice u politici, Ljubiša Petrović, kandidat SDS-a.
Hoće li novonastale prilike u Banjaluci i Bijeljini naučiti Krajišnike i Semberce šta je kohabitacija?
"Formalno nije isto Banjaluka i Bijeljina, jer Mićić sa ovim što je uradio (odvojio se od SDS-a čiji je član bio više od 20 godina i osnovao svoju stanku koja je postala bliska SNSD-u, prim D.I.) postao je kandidat koga Bijeljina više nije htela, a zašto Banjaluka nije htela Igora Radojičića nije mi jasno, ali da postoji kohabitacija dobro je", smatra Slobodan Šoja, nekadašnji diplomata iz Sarajeva.
"Kohabitacija bi trebalo d bude nova vrednost na koju građani imaju pravo, imamo tu pojavu i u Banjaluci i u Bijeljini da je skupštinska većina protiv gradonačelnika. Mislim da je kohabitacija poželjna, ali se neće desiti jer imamo suprotstavljene blokove i pre bih rekao daće doći do blokada koje će proizvoditi nove situacije", smatra Vuković.
"Lopta je sada u nogama gradonačelnika jer su oni ti koji treba da pokrenu stavri, tu kohabitacija nije neoubičajena, u manjim mestima je to bilo i nije to nije nešto što ne može da se zamisli, ali za sve starteške stavri, ako ne bude imao skupštinsku podršku biće mu ruke vezane, onda će da se svede na ceremonijalnu funkciju", smatra Savić.
Bogić Bogićević gradonačelnik Sarajeva?Jedini izuzetak od pravila da se gradonačenik bira direktno je grad Sarajevo. Gradonačelnika tu biraju oni koji osvoje većinu u četiri gradske opštine. Najveća promena - SAD Bakira Izetbegovića je izgubila vlast od koalicije "Četvorka" koju čine Naša stranka, Narod i pravda, SDP i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.
Ta promena je na ovim izborima ključna, po mišljenju Slobodana Šoje, jer bi mogla da bude znak da je Sarajevo ponovo tamo "gdje je nekad bilo".
"Meni je drago da se to dogodilo jer da nije - onda Sarajevo ne bi bilo onaj grad grad koji je bio, to je važna pobeda simbolički, ali politički ne mora nužno da mnogo znači, jer ako se Četvorka raspadne i ako se lideri zavade, šta onda", kaže Šoja, koji podseća da su među liderima "Četvorke" uglavnom nekadašnji članovi SDA koji su se razočarali u stranku.

Drugo iznenađenje osim odlaska SDA iz vlasti u Sarajevu moglo bi biti povratak veterana. Naime, kao mogući kandidat za gradonačenikam Sarajeva pominje se Bogić Bogićević, poslednji član Predsedništva SFRJ iz BiH.
"To sa Bogićevićem može biti interesantno, mi smo bili zajedno na postdiplomskim studijama. Nisam siguran da će biti, ali bi on mogao da donese neku svežinu u politiku u Sarajevo", kaže Vuković.
Da bi Bogićević bio dobro rešenje, ocenjuju i Huskić i Šoja, samo smatraju da treba biti oprezan jer Bogićević se o tome još nije izjasnio.
HDZ BiH čeka mostarske izboreRezultatima izbora u BiH jedino je zadovoljan NDZ Dragana Čovića. Kako je rekao, ta stranka je osvojila 20 načelničkih mesta u opštinama u kojima Hrvati imaju većinu.
"Hrvati su u Federaciji BiH u jako teškom položaju i oni su primer šta bi se Srbima desilo da nemaju Republiku Srpsku. I kad imate Željka Komšića kao člana Predsedništva BiH, jasno je da su sada Hrvati zbili redove i grupisali se oko nacionalne stranke", smatra Savić.
Sada su sve oči uprte u Mostar koji je odavno proglašen za "grad slučaj" i gde će se konačno posle 12 godina održati lokalni izbori i to 20. decembra.
"Kao da je neko režirao da je Mostar finale ovih izbora", kaže Šoja.
Kakvi god da rezultati budu u Mostaru - jedino što je svi a važno jeste činjenica da će građani konačno izaći na birališta.
I dok lider HDZ-a Dragan Čović veruje da se Mostaru neće dogoditi promene kao u Banjaluci i Sarajevu, Adnan Huskić upozorava da bi u Mostaru moglo da dođe do grupisanja po nacionalnoj osnovi kao u Srebrenici.
U Srebrenici - bez promena, srpske i bošnjačke stranke grupisale su se oko svojih kandidata. Mladen Grijičić ostaje na poziciji načelnika i naredne četiri godine.
Travnik - najviše glasova za preminulog kandidataIzbori za načelnika će, sva je prlika, biti ponovljeni u Travniku, gde se dogodila situacija kakvu BiH ne pamti. Najviše glasova osvojio je Mirsad Peco, a nakon što je stigla vest da je preminuo od komplikacija izazvanih koronavirusom, Travničani su i dalje zaokruživali njegovo ime na listiću.
"Eto, to vam je Bosna, to je jedino objašnjenje. Naravno, treba izraziti žaljenje, pogotovo jer je Peco bio atipičan predstavnik SDA i dosta je za narod uradio. Tu je sad prilika da SDA dobije grad Travnik, jer za sada ima samo Visoko, inače će postati seoska partija", smatra Šoja.
"Mislim da je to što su i dalje glasali za njega bila stvar pijeteta. Izborni zakon ne propisuje procedure u tom slučaju. Skupština će se sigurno formirati, a verovatno će se ponovo glasati za načelnika", ocenjuje Savić.
Da je to zaista jedinstven potvrđuje i Huskić, koji smatra da je jedino rešenje da se izbori za načelnika ponove. Ocenjuje da je u Travniku izlaznost bila nešto niža jer je epidemija učinila svoje.
Izlaznost, ukupno, ipak i nije bila tako niska, pogotovo kada se ima na umu da je epidemija koronavirusa u BiH u punom jeku. Izaznost je bila oko 50 odsto, nešto više u Republici Srpskoj, nešto manje od toga u Federaciji BiH.
Centralnoj izbornoj komisiji ipak će biti potrebno još neko vreme da utvrdi konačne zvanične rezultate izbora. Ne treba ni to da čudi - u zemlji od nešto više od tri miliona birača, svaki stoti bio je kandidat na nekoj listi za grad ili opštinu.
Ukupno je bilo više od 30.000 kandidata na više od 500 izbornih lista.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.