Austrija ne sme ignorisati opasnost od islamista sa Balkana

Izvor: RTS, 23.Jan.2017, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija ne sme ignorisati opasnost od islamista sa Balkana

To što je osumnjičeni za planiranje terorističkog napada u Beču Austrijanac albanskog porekla, dokaz je potencijalne opasnosti koja preti Austriji i Evropi od radikalnih islamista sa Balkana, ocena je austrijskog eksperta za bezbednost Ilije Tufegdžića i poslanika u bečkoj skupštini Nemanje Damnjanovića.
Poslanik Slobodarske partije Austrije Nemanja Damnjanović u izjavi za Tanjug ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je posebno zabrinjavajuće to što je teroristički napad planirao da izvede Austrijanac migrantskog porekla, što je dokaz neuspele politike integracije koju vodi austrijska vlada.
Damnjanović istovremeno ukazuje i da zabrinjava to što je Balkan postao meta salafistima za vrbovanje boraca za Islamsku državu.
Podseća da se veliki broj Albanaca sa Kosova priključio Islamskoj državi i da predstavljaju veliku pretnju ne samo kosovskim vlastima, već i celoj Evropi nakon što se vrate sa ratišta.
Ilija Tufegdžić skreće pažnju na to da je slična situacija i sa muslimanima iz Bosne i Hercegovine, koji su meta za regrutaciju u redove Islamiske države, a da je jedan od glavnih centara za vrbovanje i radikalizaciju muslimana sa prostora bivše Jugoslavije, posebno Bosne, upravo u Austriji.
"Austrijske vlasti trebalo bi još više da se koncentrišu na islamiste poreklom sa Balkana koji žive u toj zemlji, ali i na dešavanja na Balkanu", preporučuje Tufegdžić.
Kritikovao je da su EU, ali i Austrija, ignorisali upozorenja sa Balkana da na Kosovu i u Bosni postoje centri za obuku i vrbovanje Islamske države.
Isto tako, dodaje, ne sme se ispustiti iz vida da je Islamska država iskoristila izbeglički talas za infiltraciju svojih terorista-spavača, koji u svakom trenutku mogu biti aktivirani.
"Smatram da je neophodno građanima jasno staviti do znanja da moraju biti obazrivi i da više život bez brige nije moguć", istakao je Tufegdžić.
Ocenio je da Austrija mora promeniti neke svoje zakone u oblasti bezbednosti kako bi se olakšao nadzor i praćenje sumnjivih lica.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Albanac spremao masakr

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jan.2017

Austrijska policija, na osnovu upozorenja "prijateljske obaveštajne službe" uhapsila je radikalnog islamistu Austrijanca albanskog porekla koji je tokom ovog meseca planirao da izvede teroristički napad u Beču...Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka je preneo da je uhapšeni 18-godišnjak...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.