Amfilohije nakon molebana u Podgorici: Nemojte da glasate za ovakvu vlast

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 22:07

Amfilohije nakon molebana u Podgorici: Nemojte da glasate za ovakvu vlast

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je vernike da ne glasaju "bezbožnu vlast koja bi otimala svetinje".
Amfilohije je govor održao ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u kojem je održan moleban za, kako su saopštili iz Mitropolije crnogorsko-primorske, mir i bratsku slogu.

"Sabranja crkve vjekovima traju na ovim prostorima i sada se nastavljaju. Litije pozivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na izmirenje braće, ove naše litije su jedinstvene. Narod se probudio duhovno i ništa ne traže. Sabrao se da u ljubavi proslavlja Boga. Ova naša sabranja su vezana i za bezakonje, onaj zakon koja nam je u noćna vremena nametnula Skupština, kojim se otimaju zadužbine drevne, koje nijesu građene ni za kaluđere ni vlastodršce, već u slavu Boga", rekao je Amfilohije.
U tom duhu su i, kako kaže, saobranja kao molba onima na vlasti "da se otrijezne i ne otimaju od crkve Božje".
"Ono što nas je zapanjilo, i nas i Evropu ovih dana, je rušenje crkava i otimanje. Započelo sa otimanjem i rušenjem konaka na Briskoj gori. Ono što je okupator srušio, narod sa crkvom krenuo da obnavlja i to je ovdje su došle antiterorističke grupe naoružane do zuba kod četiri monahinje. I prijete da će dalje rušiti jer nemamo, navodno, dozvole. Od kad sam mitropolit neprekidno smo tražili dozvole od vlasti. Nikad se nije desilo do danas da prijete, da progone ove koji nemaju državljanstvo. Oni su došli da ugrađuju svoj život u crkvu, ne da razaraju Crnu Goru. Šta je za Crnu Goru - razaranje svih preduzeća i sad treba i hramove razoriti. Je li to za Crnu Goru", dodao je Amfilohije.
Ukazao je da su godinama tražili dozvolu za Miholjsku prevlaku i druge hramove.
"Vrijeme okupatora je prošlo i treba da prođe vrijeme onih koji mastavljaju djelo okupatora i ne daju da se obnovi ono što je okupator srušio. Godinama smo tražili dozvolu za Miholjsku prevlaku i druge hramove. Hoće da ruše, neće ako Bog da, jer ima trezvenih ljudi i među njima. Zato ćemo mi nastaviti bratoljubive litije poštujući i zdravstvene propise. Iako nijesu dali istinsko obećanje da će promijeniti zakon, ja se i dalje nadam. Jer ako neće, takvu vlast narod ne treba da glasa. Crnogorci nikad takvu vlast nijesu glasali bez iz straha, ali straha nema više", poručio je Amfilohije.
Ispred hrama se nakon molebana okupilo više od stotinu sveštenika i monahinja, a na platou su se okupili i građani.
Nastavak litija najavljen je za nedelju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Litije od 14. juna, Amfilohije: Ne glasajte za aktuelnu vlast

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 10:49

Episkopski savet SPC ojbavio je da od 14. juna počinju litije, a mitropolit Amfilohije pozvao je vernike da ne glasaju za aktuelnu vlast...Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve (SPC) objavio je sinoć zvanično da od 14. juna ove godine počinju ponovo sa litijama a na molebanu koji je organizovan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.