Ameri šalju tužioca da nas organizuje zbog džihada

Izvor: Mondo, 14.Nov.2014, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ameri šalju tužioca da nas organizuje zbog džihada

Američko ministarstvo pravosuđa šalje visokorangiranog tužioca na područje Balkana da koordinira aktivnosti u sprečavanju pojedinaca da odlaze na strana ratišta.

Foto: Screenshot Youtube

Taj tužilac bi trebalo da koordinira nastojanja u sprečavanju stranih boraca da se pridruže erorističkim grupama, potvrđeno je u Ministarstvu, prenela je Al Džazira.

Tužilac, koji će raditi kao regionalni koordinator Ministarstva pravosuđa za borbu protiv terorizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sarađivaće s drugim pravnim stručnjacima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Kosovu. Ista akcija sprovodi se i u deset zemalja Srednjeg istoka i severne Afrike.

Ministarstvo pravosuđa i State Department zajedno rade na slanju stručnjaka u inostranstvo koji će pomagati nacionalnim istražiteljskim ekipama i lokalnim sudovima na kojima će se suditi optuženima koji su nameravali da se pridruže nekoj terorističkoj sgrupi ili su se već vratili s ratišta gde su se borili u nekoj od terorističkih jedinica.

“Ti ljudi će obezbediti ključnu pomoć našim saveznicima u sudskom proganjanju onih koji su se vratili iz Sirije, a biće optuženi za pomaganje teroristima”, izjavio je na konferenciji za novinstvo američki ministar pravosuđa Erik Holder.

Ministarstvo već sarađuje s ukupno 40 zemalja širom sveta u borbi protiv kibernetičkog terorizma i organiziranog kriminala. U poslednje vreme najviše pažnje se poklanja Srednjem istoku i severnoj Africi, što je odgovor na narastajuću opasnost od ekstremnih grupa poput Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Holder se pre ove najave sreo sa svojim evropskim kolegama s kojima je razgovarao o ovoj temi.

“Cilj je da se uspostavi međunarodna suradnja u razmeni informacija, vođenja istraga i podizanja optužnica u suprostavljanju nasilnom ekstremizmu”, naglasio je Holder uz objašnjenje da je to deo borbe protiv stranih terorističkih boraca kako bi se zaustavio njihov odlazak u konfliktna područja, smanjilo nasilje uz agresivnu borbu protiv nasilnog ekstremizma.

“Možemo uspeti jedino kao partneri”, poručio je američki ministar pravosuđa na Konferenciji za novinare održanoj u Vašingtonu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.