Ambasada SAD u Srbiji: O imenovanju novog ambasadora odlučuje Bela kuća

Izvor: VOA, 13.Okt.2021, 16:17

Ambasada SAD u Srbiji: O imenovanju novog ambasadora odlučuje Bela kuća

Ambasada SAD u Srbiji saopštila je, povodom medijskih navoda da aktuelni ambasador u Srbiji Entoni Godfri odlazi ranije sa dužnosti, da imenovanje novog ambasadora dolazi iz Bele kuće i da "Godfri ostaje fokusiran na svoj posao ambasadora SAD u Srbiji". Glas Amerike uputio je molbu za komentar na ove navode Beloj kući, a iz Saveta za nacionalnu bezbednost stigao je kratak odgovor da "u ovom trenutku nemaju da saopšte nikakve kadrovske odluke". Ambasada u Beogradu u svom odgovoru objasnila je proceduru za imenovanje novog ambasadora.     "Nominacija novog ambasadora dolazi iz Bele kuće. Ambasador Godfri je na poziciji dve godine i služi po odluci predsednika. Kada Bela kuća bude objavila nominaciju za njegovog naslednika, onda ta nominacija ide u Senat gde se održava pretres, i zavisnosti od njegovog ishoda senatori glasaju o predsednikovom predlogu. Ambasador Godrfi ostaje fokusiran na svoj posao ambasadora SAD u Srbiji", navedeno je u odgovoru američke ambasade u Beogradu u vezi sa pitanjem da li Godfri ranije napušta funkciju. Mediji u Srbiji već nekoliko dana spekulišu o tome da li će Sjedinjene Države postaviti novog ambasadora u Srbiji. Prvo je list Danas, pozivajući se na više nezvaničnih diplomatskih izvora, objavio tekst o tome da će sadašnjem ambasadoru Entoniju Godfriju biti skraćen mandat i da će na njegovo mesto doći diplomata blizak Gabrijelu Eskobaru, nedavno imenovanom zameniku pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta. Potom je list Blic objavio je da će za novog ambasadora SAD u Srbiji biti imenovan iskusni američki diplomata i poznavalac prilika u regionu Kristofer Hil. Pozivajući se na diplomatske izvore Blic piše da je Hil blizak saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena i da njegovo postavljenje predstavlja znak da Amerika želi da uzme aktivnije učešće u procesima na Balkanu.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ambasada SAD: Godfrey ostaje ambasador u Srbiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Okt.2021

Entoni Godfri (Anthony Godfrey) ostaje ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasada SAD u Beogradu. Pojedini beogradski mediji objavili su 12. oktobra da bi Godfri pre isteka mandata mogao da bude opozvan u okviru zamene američkih diplomata...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.