Albanski drugi službeni jezik u Severnoj Makedoniji

Izvor: RTS, 15.Jan.2019, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski drugi službeni jezik u Severnoj Makedoniji

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi potpisao je Zakon o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Severnoj Makedoniji.
Makedonski vicepremijer Bujar Osmani je objavio tu informciju i naveo da bi Zakon danas trebalo da bude objavljen u Službenom glasniku, prenosi MIA.

Zakon je prvo usvojen u januaru, a potom je najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE podnela više hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << amandmana.
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov odbio je da potpiše Zakon i vratio ga u Sobranje.
Makedonski parlament je, bez amandmanske rasprave, sa 64 glasa za, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojio Zakon o upotrebi jezika 14. marta prošle godine bez podrške VMRO-DPMNE.
VMRO-DPMNE: Objavljivanje zakona krivično delo
Najveća makedonska opoziciona stranka VMRO-DPMNE je upozorila direktora Službenog lista Makedonije Martina Kostovskog da način na koji je Zakon o jezicima objavljen u Službenom listu predstavlja krivično delo koje ne zastareva i za koje se ide u zatvor.
U saopštenju VMRO-DPMNE se ukazuje da je, kako ističu, "sporni" Zakon o jezicima u Makedoniji objavljen u Službenom listu iako ga nije potpisao predsednik države Đorđe Ivanov.
Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi, visoki funkcioner albanske stranke DUI, koja je članica vladajuće koalicije, potpisao je u ponedeljak Zakon o jezicima i poslao ga Službenom listu na objavljivanje.
Džaferi je u nekoliko navrata u prethodnom periodu izjavljivao da će to učiniti bez potpisa šefa džave, kada proceni da je pogodan trenutak.
"Svi umešani će snositi odgovornost za kršenje zakona, procedura i ustavnosti prilikom usvajanja istih zakona. Socijaldemokratski savez još jednom siluje demokratiju i ruši pravni poredak Republike Makedonije", ističe se u saopštenju VMRO-DPMNE.
Ta stranka navodi da je, odmah nakon promene ustavnog imena zemlje, Vlada na čelu sa Zoranom Zaevim nezakonskim i nasilnim putem od Makedonije napravila dvojezičnu državu.
"Ovo je još jedan ružan i providan način da se aktuelna vlast, preko usvajanje nesuštinskih odluka za Albance, približi albanskom izbornom telu pred predsedničke izbore i da izmanipuliše albanske glasove", navode iz VMRO-DPMNE.
U zaključku saopštenja najveće opozicione stranke u Makedoniji piše da je to "samo još jedan pokušaj približavanja Albancima pre izbora putem pravljenja novih krivičnih dela, i da će jednog dana, kada budu sišli sa vlasti, snositi odgovornost pred pravnim sistemom Makedonije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisano: Albanski postaje drugi zvanični jezik u Makedoniji

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jan.2019

Predsednik makedonskog Sobranja Taljat Džaferi potpisao je Zakon o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji...To je objavio makedonski vicepremijer Bujar Osmani, navodeći da bi Zakon danas trebalo da bude objavljen u Službenom glasniku, prenosi MIA...Zakon...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.