AP: Spor Hrvatske i Crne Gore oko jedrenjaka starog 85 godina

Izvor: RTS, 16.Sep.2018, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Spor Hrvatske i Crne Gore oko jedrenjaka starog 85 godina

Više od dve decenije od kraja rata, Crna Gora i Hrvatska su rešile skoro sve nesuglasice osim jedne – spora oko školskog jedrenjaka starog 85 godina koji je pripadao mornarici Kraljevine Jugoslavije, piše agencija AP.
Veličanstveni školski jedrenjak "Jadran", dug 60 metara i sa tri jarbola, trenutno je u sastavu crnogorske pomorske flote u Tivtu. 

Hrvatska traži da joj Podgorica vrati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brod, ali Crna Gora, gde se brod nalazi od devedesetih godina, to odlučno odbija.
Spor je postao toliko ozbiljan da je Hrvatska zapretila da će blokirati pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.
Brod je pre rata bio usidren u luci u Splitu, ali je radi remonta prebačen u Crnu Goru 1990. godine.
Hrvatska tvrdi da je brod oduvek bio u Splitu i da joj je nelegalno oduzet, dok Crna Gora ističe da prema sporazumu između zaraćenih strana nakon krvavog raspada bivše SFRJ sva vojna imovina ostaje u vlasništvu one države gde se nalazila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AP O SPORU HRVATSKE I CRNE GORE: Svađaju se dve decenije oko brodića starog 85 godina

Izvor: Kurir, 16.Sep.2018

Više od dve decenije od kraja rata, Crna Gora i Hrvatska su rešile skoro sve nesuglasice osim jedne - spora oko školskog jedrenjaka starog 85 godina koji je pripadao mornarici Kraljevine Jugoslavije, piše danas agencija AP.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.