AP: Jadran zavadio HR i CG, Hrvati prete blokadom

Izvor: B92, 16.Sep.2018, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: "Jadran" zavadio HR i CG, Hrvati prete blokadom

Više od dve decenije od kraja rata, Crna Gora i Hrvatska su rešile skoro sve nesuglasice osim jedne.

Spor oko školskog jedrenjaka starog 85 godina koji je pripadao mornarici Kraljevine Jugoslavije i dalje traje, piše agencija AP.

Veličanstveni školski jedrenjak "Jadran", dug 60 metara i sa tri jarbola, trenutno je u sastavu crnogorske pomorske flote u Tivtu.

Hrvatska traži da joj Podgorica vrati brod, ali Crna Gora, gde se brod nalazi od 90-ih godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to odlučno odbija.

Spor je postao toliko ozbiljan da je Hrvatska zapretila da će blokirati pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Brod je pre rata bio usidren u luci u Splitu, ali je radi remonta prebačen u Crnu Goru 1990. godine.

Hrvatska tvrdi da je brod oduvek bio u Splitu i da joj je nelegalno oduzet, dok Crna Gora tvrdi da je prema sporazumu između zaraćenih strana nakon krvavog raspada bivše SFRJ sva vojna imovina ostaje u vlasništvu one države gde se nalazila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.