ALBANSKI MEDIJI JAVLjAJU: Gruevski dobio azil u Mađarskoj

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2018, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALBANSKI MEDIJI JAVLjAJU: Gruevski dobio azil u Mađarskoj

Pozivajući se na nezvanično pisanje mađarskih medija, INA prenosi da je Gruevski dobio azil na osnovu zahteva koje je podneo tamošnjim vlastima Albanska agencija INA javila je da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dobio azil u Mađarskoj.Pozivajući se na nezvanično pisanje mađarskih medija, INA prenosi da je Gruevski dobio azil na osnovu zahteva koje je podneo tamošnjim vlastima.Portal 24.hu piše da je Kancelarija za migracije odobrila Gruevskom azil, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << do sada, kako se navodi, zvaničnih informacija o tome još nema.PROČITAJTE JOŠ: Skoplje zahteva GruevskogU međuvremenu, vlast u Skoplju će danas podneti zahtev za ekstradiciju Gruevskog, bez obzira na to što je dobio azil. MILANOV: GRUEVSKI MI SE JAVIO I DAO BROJ TELEFONA Elenko Milanov, jedan od članova advokatskog tima bivšeg premijera Makedonije, Nikole Gruevskog, izjavio je da ga je njegov branjenik kontaktirao iz Mađarske, još 13. novembra i dao mu broj telefona sa kojeg mogu da komuniciraju. Milanov je za skopsku tv Telmu rekao da je to prjiavio sudu i poručio da nema šta da krije, kao i da makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova zna za sve što postoji u njegovom telefonu.On je rekao i da je uveren i da makedonska policija zna novi broj telefona Gruevskog.Advokat je naveo da ga je Gruevski kontaktirao telefonom u kasnim večernjim satima 13. novembra ove godine, istog dana kada je nekadašnji predsednik makedonske vlade putem Fejsbuka objavio da se nalazi u Budimpešti, gde je zatražio politički azil.Milanov je kazao da je potom usledila njihova komunikacija putem SMS poruka u vezi s pravnim pitanjima. SIJARTO: EU NIJE ZAINTERESOVANA ZA SLUČAJ GRUEVSKOGMađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, izjavio je da ni jedan kolega iz evropskih zemalja nije pokrenuo pitanje zahteva za azil za bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog, prenosi makedonski portal a1on.mk.Sijarto je to rekao nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrima u EU.Mađarski ministar je ponovio da je Gruevski izrazio zelju da podnese zahtev za azil u mađarskoj ambasadi, ali da tamošnje vlasti nisu učestvovale u organizovanju njegovog puta iz Skoplja do Budimpešte.On kaže da su mađarski vlasti prvi put dobili saznanja o slučaju u jednoj od susednih zemalja i da je Gruevski „u skladu sa zakonom ušao u Mađarsku i u skladu sa važećim nacionalnim i međunarodnim zakonima, i taj prelazak granice je bio potpuno legitiman.„Ni jedan kolega iz država EU nije pokrenuo ovaj slučaj na jućerašnjem sastanku“, ističe Sijarto.On će, sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, imati bilateralni sastanak na marginama Samita NATO u Briselu, početkom decembra.„Mađarska podrška Makedoniji nije pitanje partijskih ili vladinih simpatija“, rekao je Sijarto i još jednom ponovio stav vlade u Budimpešti da je pitanje zahteva za azil od Gruevskog pravno, a ne političko.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

ALBANSKI MEDIJI JAVLjAJU: Gruevski dobio azil u Mađarskoj; Makedonija poslala zahtev za ekstradiciju

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2018

Pozivajući se na nezvanično pisanje mađarskih medija, INA prenosi da je Gruevski dobio azil na osnovu zahteva koje je podneo tamošnjim vlastima Albanska agencija INA javila je da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dobio azil u Mađarskoj.Pozivajući se na nezvanično...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.