Izvor: RTS, 21.Nov.2023, 16:51

Грлић Радман: Поступамо реципрочно, саветник Амбасаде Србије у Хрватској персона нон грата

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман говорио је о протеривању хрватског дипломате из Србије и рекао је званични Загреб поступио реципрочно и да је одлучено да се саветник Амбасаде Србије у Хрватској прогласи персоном нон грата.
Грлић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Радман је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је званични Загреб предвиђао ескалацију, али не, како је навео, тако радикалан потез Београда, што сматра неуобичајеним.

"Одлучили смо да се саветник Амбасаде Србије у Хрватској прогласи персоном нон грата Хрватске. Нота је уручена амбасадорки и у њој се наводи да саветник мора напустити територију Хрватске", рекао је Грлић Радман.
Поновио је да Хрватска одбацује основе по којима је протеран хрватски дипломата из Србије.
"Хрватском амбасадору није дат разлог, речено је да није нужно рећи разлог. Ми не знамо разлоге одлуке, тим више је то забрињавајуће", навео је Грлић Радман.
На питање о писању српских медија да је хрватски дипломата протеран под оптужбама за шпијунажу, министар је рекао да га нису протерали медији него Министарство спољних послова Србије.
"Они нису изразили разлоге, они су наши партнери за комуникацију, то је за нас релевантно. А остале шпекулације, како коме одговара", навео је Грлић Радман.
Поновио је да Хрватска од Србије ово није очекивала, већ, како је рекао, пружену руку.
"Србија је тако поступила, ми смо само одговорили реципрочно", додао је шеф хрватске дипломатије.
На питање да ли је саветник виша функција од првог секретара и значи ли то да је Хрватска узвратила жешће Србији, Грлић Радман каже да је то ствар избора, пренео је хрватски портал Индекс.
"Ми нисмо очекивали да ће неки дипломата бити протеран. Ми смо узвратили реципрочно. Шта је требало, да их питамо ко ће бити протеран?", упитао је Грлић Радман и додао се при доношењу одлуке нису руководили ни дипломатским звањем ни именом.
Хрватско Министарство вањских и европских послова саопштило је раније данас да задржава право да одговори на потез Србије у време и на начин који одабере.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.