Izvor: RTS, 05.Nov.2023, 06:55

Странке прикупљају потписе, РИК досад прогласио три листе

Четврти дан предизборне кампање у Србији. Председник Србије и члан СНС Александра Вучић рекао је у Лесковцу да је СНС поново започела кампању на југу Србије и нагласио да глас за листу "Србија не сме да стане" значи будућност за нашу земљу, сигурност и безбедност >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за грађане. Досад су проглашене три листе за парламентарне изборе: "Александар Вучић – Србија не сме да стане", "Ивица Дачић премијер Србије" и "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка". Изборну листу "Национално окупљање – државотворна снага" РИК-у су предали Заветници и Двери.
Трећег дана предизборне кампање Републичка изборна комисија објавила је Роковник за вршење изборних радњи у поступку избора за народне посланике по ком је рок за подношење изборних листа за ванредне парламентарне изборе 26. новембар.

У суботу су проглашене листе "Ивица Дачић премијер Србије" и "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка" за парламентарне изборе, док су Заветници и Двери предали РИК-у изборну листу "Национално окупљање – државотворна снага".
Народ је наша снага, а млади су будућност Србије, поручио је младима Синиша Мали, у име листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане".
У Београду је одржан 27. протест "Србија против насиља", на ком је речено да су се изборили за ванредне изборе и да се проевропска опозиција ујединила на једној листи, а грађанима поручено да "не преспавају 17. децембар".
Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће та странка на свим изборима расписаним за 17. децембар наступити самостално, "у коалицији са народом" и под слоганом "Сигуран избор – озбиљни људи".
Предизборна тишина почиње 14. децембра у поноћ и траје до 17. децембра у 20 часова, односно до затварања бирачких места.
Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и локални избори у 65 градова и општина.
Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.
Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.
Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.
Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.
Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.
За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.
Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника или у општинској, градској управи или суду.
Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.
Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".
Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.
РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.