Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 07:26

Обалска стража САД покренула истрагу о имплозији подморнице "Титан"

Обалска стража САД истражује узрок имплозије туристичке подморнице "Титан" у којој је погинуло свих пет путника, док је била на путу ка олупини брода "Титаник", саопштили су званичници.
Главни истражитељ Обалске страже капетан Џејсон Нојбауер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рекао је на конференцији за новинаре у Бостону да је његов  примарни циљ да спречи инциденте, дајући неопходне препоруке за побољшање безбедности у поморском саобраћај широм света.

Обалска стража је у петак установила "поморски одбор за истрагу", који са Федералним истражним бироом (ФБИ) ради на прикупљању доказа.
"Докази ће бити подељени са Међународном поморском организацијом и другим групама како би помогли у побољшању безбедносног оквира за подводне операције широм света“, рекао је Нојбауер.
Истакао је да је обалска стража у контакту са породицама погинулих особа, а да истражитељи предузимају све мере предострожности на лицу места у случају да наиђу на било какве људске остатке.
Претходно је и канадски Одбор за безбедност транспорта саопштио да спроводи сопствену истрагу о имплозија подморнице "Титан", која је покренула питања о недостатку регулативе за такве експедиције.  Поморске агенције претражују подручје у северном Атлантику где је подморница уништена. 
Америчка Обалска стража потврдила је у четвртак да су сви путници "Титана" погинули, након што је пловило на даљинско управљање пронашло крхотине репног конуса подморнице која је, према наводима стручњака, имплодирала.
Подморница "Титан" нестала је у недељу док се спуштала до олупине "Титаника", чувеног брода који је потонуо у северном Атлантику 1912. године.
У подморници која је била у власништву америчке компаније Оушн гејт (OceanGate), били су њен оснивач Стоктон Раш, француски дубокоморски ветеран Пол-Анри Нарголе, британски милијардер и свемирски туриста Хамиш Хардинг, пакистански бизнисмен Шахзада Давуд и његов син Сулеман.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.