Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 06:06

Зеленски: Гранатиран Купјанск; РИА: Русија почела да користи тенкове "aрмата" у Украјини

Рат у Украјини – 425. дан. Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да су руске снаге гранатиралe град Купјанск на истоку земљу. С друге страна, руска државна агенција РИА Новости јавља да су руске снаге почеле су да користе тенкове "армата" за гађање украјинских >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << положаја. Европска комисија обезбедила је исплату још једне транше макрофинансијске помоћи Кијеву – у износу од 1,5 милијарди евра.
На истоку Украјине најтеже је и даље у правцу Бахмута и Авдејевке. Денис Пушилин, вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике, која је прогласила независност, рекао да су снаге приватне паравојне групације "Вагнер" постигле "одређени напредак".
Сада су се приближили тешком подручју – блоку високих зграда, где је непријатељ организовао одбрану, додао је Пушилин.

Шеф украјинске обавештајне службе Кирило Буданов каже да су руске трупе прешле на одбрамбене положаје у свим областима осим у Бахмуту.
Руско Министарство одбране навело је да су три украјинске беспилотне летелице напале руску црноморску флоту у Севастопољу, на Криму. Како се наводи, сва три дрона су уништена и није било жртава.
У седишту Уједињених нација у Њујорку – дипломатски окршај представника Москве и западних земаља.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који овог месеца председава Савету безбедности УН, поручио је да је свет у већој опасности него у време Хладног рата.
Амбасадори САД и земаља чланица Европске уније осудили су руску инвазију на Украјину, оцењујући руско председавање као "цинично".
И први човек светске организације Антонио Гутерес придружио се осудама, али је позвао на наставак спровођења Споразума о извозу украјинског и руског жита и минералног ђубрива.
Уз подсећање на бомбардовање некадашње СР Југославије, Ирака, Либије, Сергеј Лавров је узвратио да је Русија јасно објаснила своје задатке, пре свега да, како је рекао, елиминише претње које је НАТО годинама стварао на руским границама и да заштити људе којима су ускраћена права.
Премијерка Естоније Каја Калас подржала је током посете Кијеву жељу Украјине за пријем у НАТО "чим се за то стекну услови".
Украјински председник Володимир Зеленски оценио је у интервјуу за Ал Арабију да је ситуација тешка, али да се Украјинци боре и да је земља јача него што је била пре годину дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.