Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 18:45

Ракете лете ка Израелу, Хезболах осудио насиље у Ал Акси

Најмање 30 пројектила лансирано је са неколико локација у Либану, у знак одмазде због акције израелске полиције око џамије Ал Акса у Јерусалиму. Израелски премијер сазвао хитан састанак званичника безбедносних служби. Лидери Хамаса и Хезболаха у Бејруту. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Укупно 34 ракете испаљене су са територије Либана ка Израелу у најжешћем нападу ове врсте још од 2006. године, али је свега неколико пројектила прошло кроз штит израелске противваздушне одбране, ранивши притом две особе.
Израелска "Гвоздена купола" погодила је 25 пројектила, док су пронађене локације на којима је експлодирало пет ракета, саопштила је израелска војска, наводећи да нема информација где су завршила преостала четири пројектила.
За сада ниједна организација није преузела одговорност за ове нападе, али је либанска војска одмах покренула потрагу на локацијама са којих су, наводно, лансиране ракете, јављају медији у Бејруту.
Хезболах, најмоћнија шиитска организација у региону, одбацила је било какву везу са ракетним нападима, јавља Ал Арабија, али локални аналитичари сматрају да је овакву операцију било тешко извести без, макар прећутног, пристанка лидера те организације.
Истовремено, Хезболах је жестоко осудио акцију израелске полиције у Ал Акси, наводећи да оваква операција "погађа све муслимане, хришћане и вернике широм света", као и да "огољава истински лик непријатеља, његов тероризам и криминалне намере".
Одмах затим, у Бејруту су се састали лидери Хамаса и Хезболаха, Исмаил Ханије и Хасан Насрала. Хезболах је покренуо сопствену истрагу о ракетним нападима, а израелске безбедносне службе су за ове догађаје окривиле палестинске фракције у Либану.
Осим салве ракета испаљених из Либана, ка Израелу је у претходна 24 часа полетело и десетак пројектила лансираних из Појаса Газе, после којих су положаје Хамаса бомбардовали израелска авијација и тенкови.
Изралски премијер Банјамин Нетанјаху је, после серије напада, први пут у последња три месеца сазвао највише званичнике безбедносних служби укључујући команданта војске Херзија Халевија и шефа обавештајне службе Шин Бет, Ронана Бара.
"Не треба само да гледамо ракете, већ да одговоримо јединим језиком који наши непријатељи разумеју – језиком снаге", оценио је посланик Ликуда, Дани Данон.
Хроника насиља Серија догађаја који су поново запалили палестинско-израелске односе почела је у понедељак увече, када је полиција привела активисту организације "Повратак на Брдо", чије су присталице планирале да организују церемонијално паљење хране пред Пасху, на простору недалеко од џамије Ал Акса.
И када се чинило да ће у Јерусалиму рамазан проћи мирно, полиција је упала у Ал Аксу, тврдећи да се група маскираних верника забарикадирала у џамији, планирајући нападе на јеврејске вернике.
У догађајима који су уследили повређено је најмање 37 Палестинаца, а неколико стотина је ухапшено. Повређена су и најмање два израелска полицајца.
Обрачун пред трећим по важности светилиштем у исламском свету изазвао је талас реаговања у арапском свету, па је заказан хитан састанак Арапске лиге, а оштро су протестовали Јордан, Египат, Турска, Иран и још низ држава.
Арапска лига је, одмах, осудила акције Израела у Ал Акси упозоравајући на опасне последице које би такве акције могле проузроковати.
Полиција тврди да су маскиране особе затвориле врата џамије, спречавајући вернике да напусте Ал Аксу, али и да су их припадници снаге реда у тим намерама осујетили.
Готово истовремено, избили су нереди око ограде на граници Израела и Појаса Газе, због којих су око места протеста распоређене додатне јединице израелске војске.
Палестински медији пак јављају да су израелске снаге брутално упале у Ал Аксу, те да су испаљујући бојеву муницију и патроне сузавца, покушали да савладају хиљаде верника који су се ту окупили у част рамазана.
"Ал Акса је наша црвена линија и око тога нема компромиса", рекао је један од Хамасових представника за медије Тахир ел Ноно, позивајући присталице овог покрета на хитну мобилизацију.
"Позивам вас да покажете бес у сваком палестинском граду, створите десетине тачака отпора и отворите најшири фронт народног бунта против окупације", рекао је представник Хамаса дневнику Филестин.
Истовремено, палестински верски лидери позвали су присталице да се у петак окупе на молитви како би показали отпор израелским акцијама у џамији Ал Акса. Слични позиви упућени су и Палестинцима на Западној обали.
Палестински медији јављају и да се велики број Палестинаца аутобусима запутио пут Ал Аксе, али да их у великом број зауставиле израелске снаге безбедности.
У последњих четврт века Ал Акса је била поприште оштрих сукоба полиције и муслиманских верника. У најтрагичнијем у серији догађаја, 20 Палестинаца је убијено када су 1990. године јеврејски активисти покушали да поставе камен темељац за трећи храм унутар Ал Аксе.
Вечна битка за Брдо храма Брдо храма, на којем се налази Ал Акса, свето је место и за хришћане и за Јевреје, јер су се ту налазили Храм краља Соломона, који су уништили Вавилонци, и храм који су са земљом сравнили Римљани у првом веку нове ере.
Израел је овај део Јерусалима освојио од Јордана током Арапско-израелског рата 1967. године и сматра га интегралним делом престонице. Ипак, израелске власти су деценијама спречавале јеврејске верске обреде на том месту како би спречиле избијање насиља.
Дозвола за одржавање дискретних обреда на ободима Ал Аксе, које су израелске власти одобравале последњих година, разгневиле су Палестинце, али и читав низ муслиманских држава, посебно откад су најрадикалнији Јевреји почели да најављују изградњу новог храма унутар овог комплекса.
У прилично хаотичну ситуацију, током дана, укључио се Исламски џихад, који је запретио ескалацијом насиља и "неизбежним сукобима у данима који долазе".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.