Izvor: RTS, 05.Apr.2023, 19:25

По дуалном систему школују се месари, пекари, али и мехатроничари за ракетне системе - шта доносе измене закона

Уз већи број сати које ученици треба да проведу у компанији, и лакше услове за фирме које у томе желе да учествују, нови Закон о дуалном образовању требало би да обезбеди ефикасније повезивање привреде и образовања. Након три јавне расправе о изменама и допунама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << закона, очекује се да закон у мају уђе у скупштинску процедуру.
После Новог Сада и Лесковца, и у Београду je одржана јавна расправа о изменама и допунама Закона о дуалном образовању. Нови закон требало би да донесе низ измена, међу којима и то да ученици, уместо досадашњег минимума од 20 одсто часова стручне наставе, у компанијама треба да проведу најмање од 40 до 60 одсто – у зависности од тога да ли је реч о трогодишњим или четворогодишњим профилима.

Директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријела Грујић каже за РТС да је на јавним расправама поведен конструктивни дијалог и као значајну предност новог законског решења истиче управо то што се повећава број сати које ученици треба да проведу у компанији.
У претходном периоду је боравак у компанији, каже, углавном остајао на минимуму од 20 и 25 одсто часова.
"Постављало се питање да ли млади могу да остваре све компетенције које су загарантоване стандардом квалификација када желе да се запосле... Електричар информационих технологија по досадашњем плану и програму има само по један дан у трећој и четвртој години. Ако повећамо тај проценат, то значи да ће ученик моћи да проведе два дана, у четворогодишњим профилима до три дана у компанији", каже Грујићева.
У компаније ће са ученицима моћи да иду и наставници.
"Они уз сагласност директора могу боравити у компанији са ученицима до 30 посто наставе, уз уговор о додатном ангажовању, што засигурно обезбеђује нови вид квалитета образовања", рекла је Грујићева.
Тако ће се, објаснила је, уз међусобну сарадњу и кроз озбиљне процесе који се догађају у компанији, код ученика развити и адекватне способности и вештине, креативно мишљење али и радне навике.
"Све оно што је практично била настава у школи, као што су вежбе, могу да, уколико компанија има савремену технологију, обављају и у компанији – што је бенефит више", рекла је Грујићева.
Нови закон дефинише оснивање тренинг центара, али и алијанси за послодавце, што знатно олакшава услове за учествовање мањих компанија у систему дуалног образовања.
Грујићева наглашава да закон интегрише нови начин уписне политике, која се креира сваке године – у складу са потребама привреде.
"Сви профили засновани су на стандарду квалификација, на исходима реферисаним са европским оквиром квалификација. Дакле, сигурно осигурање квалитета", додаје Грујићева и напомиње да ће током следеће године бити повећан број профила који се школује по овом моделу.
Очекује се да закон уђе у скупштинску процедуру крајем маја.
Иначе, настава по дуалном моделу одржава се у више од 150 школа и у 850 компанија широм Србије. На овакав начин тренутно се образује 65 профила – међу којима су месар, пекар, бравар-заваривач, али и авио-техничар, мехатроничар за ракетне системе, техничар за дигиталну графику.
Статистика показује да више од 60 одсто ученика који средњу школу заврше по дуалном систему, одмах нађу посао, у односу на оне који се школују по класичном моделу, где је тај проценат 36 одсто.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.