Izvor: RTS, 03.Apr.2023, 06:00

Српском војничком гробљу у Чешкој предстоји обнова – пројекат урађен, чека се дозвола

У Чешкој надомак Карлових Вари и недалеко од Немачке, налази се Спомен-костурница Јиндриховице и Српско војничко гробље. Ту су похрањени остаци 7.100 српских заробљеника из Првог светског рата. Предстоји реконструкција Спомен-костурнице.
Логор >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јиндриховице, био је највећи концентрациони логор на територији Аустроугарске кроз који је прошло близу 40.000 заробљеника. Највише заробљених било је из Србије и то не само војника, већ и цивила. Аустроугарска војска их је депортовала железницом у логор. Судбину су делили са Русима, Литванцима, Румунима, али и Италијанима.
"Захваљујући добрим односима краља Александра Карађорђевића и првог Чекословачког председника Томаша Гарика Масарика, на месту где је требало да буде изграђен водоторањ, изнад самог логора одлучено је да се претвори у Спомен-костурницу", наводи његова екселенција Берислав Векућ, амбасадор Србије у Прагу.
На Спомен-костурници, уклесано је да ту почива 7.100 Југословена и 189 Руса, умрлих за отаџбину у Аустро-Угарском ропству у Првом светском рату.
"Један сам од иницијатора да се то промени. Треба да стоји Срба, а не Југословена. У то време, више од половине тадашње Југославије било је у саставу Аустроугарске. Несрећници који су овде оставили своје кости, нису ни знали за Југославију", прича Дејан Ранђеловић, чувар Српског војничког гробља у Јиндриховицама.
Чека се дозвола за реконструкцију  Спомен-костурница се налази у планинском крају и због влаге и времена неопходна је реконструкција. Пројекат је урађен, али се чека грађевинска дозвола.
"Када смо предали захтеве за грађевинску дозволу за почетак реконструкције, суочили смо се у власничким листовима у катастру и даље стоји да је то Савезна Република Југославија. Пролазимо кроз тешку административну причу везану са колегама из катастра у Соколову у Прагу", наводи амбасадор Србије у Прагу.
Док адвокатски тим Србије не издејствује грађевинску дозволу за реконструкцију Спомен-костурнице у Јиндриховицама, рецимо да је земљиште и простор на коме се налази маузолеј из Првог светског рата у власништву Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.