Jošanička Banja ponovo banja

Izvor: RTS, 27.Maj.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jošanička Banja ponovo banja

Staro banjsko kupatilo u Jošaničkoj Banji, sagrađeno još 1835. godine, nedavno je obnovljeno. Resorno ministarstvo uložilo je deset, a opština Raška pet miliona dinara pa je uređen i park, a sledi obnova starog turskog kupatila, takozvanog blatnog kupatila, gradnja otvorenog bazena.
To su prvi su koraci ka povratku Jošaničke Banje na turističku mapu  Srbije, a i novoj nadi meštana da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovo mesto više neće biti samo prolazna stanica gostima Kopaonika.

Banja je na nadmorskoj visini od 550 metara, kroz naselje protiču dve reke - Jošanička i Samokovska, okolne šume ih čuvaju od vetrova, a leti osvežavaju.
I što je najvažnije, iz pet izdašnih izvora teče, takoreći, proključala lekovita voda, vreline 78,5 stepeni koja blagotvorno deluje na reumatska oboljenja, kožne bolesti, bolesti želuca i jednjaka...
Sve je to još uvek besplatno kad najveći deo te vode odlazi niz reku Jošanicu, a može se još koristiti i za grejanje staklenika i plastenika kako je to nekada bilo i, najzad, da ode u radijatore.
Uprkos tome nisu svi gosti ovu banju zaboravili, ima ih koji preko leta dolaze, odmaraju se i koriste vodu za lečenje.
Smeštaju se uglavnom u privatnim kućama, ima i dva manja hotela.
Meštani su uvereni da će uz ulaganje države u realizaciju projekata infrastrukture i podizanje kvaliteta balneoloških usluga, kao i bržu i uprošćenu urbanističku proceduru, mesto turistički brzo poraviti.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.