Izvor: Luftika.rs, 12.Mar.2024, 10:08

Zoran Đinđić je ubijen na današnji dan pre 21 godinu

Na današnji dan pre 21 godinu ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić.
Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović.
Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.
Dušan Krsmanović, bivši pripadnik zemunskog klana osuđen za ubistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << premijera Zorana Đinđića, nedavno je pušten iz zatvora nakon 20 godina robije.
Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.
Bio je i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.
Đinđić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine, piše 021.rs.
Gde su danas Đinđićeva deca: Jovana izrasla u lepoticu, Luka krenuo očevim stopama (FOTO)

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

21 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića - šetnja i u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Mar.2024

Povodom 21 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića Demokratska stranka pozvala je građane da se u 15 sati okupe na Trg kralja Milana, odakle će šetnjom kroz centar grada otići do Saborne crkve. Tu će se u 16 sati održati "Pomen u Zoranovu čast", na koji je građane pozvala i Koalicija...

Nastavak na JužneVesti.com...

ŠTA SE SVE DOGAĐALO NA DAN UBISTVA ĐINĐIĆA Premijer sve vreme praćen do Vlade, izgovarao reči koje su BRINULE SARADNIKE

Izvor: Blic, 12.Mar.2024

Zoran Đinđić je ubijen pre 21 godinu u dvorištu Vlade Srbije, a "Blic" vam donosi detaljnu rekonstrukciju tog 12. marta 2003. godine kada je izvršen atentat na prvog demokratskog premijera Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.