21 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića - šetnja i u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Mar.2024, 10:17

21 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića - šetnja i u Nišu

Povodom 21 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića Demokratska stranka pozvala je građane da se u 15 sati okupe na Trg kralja Milana, odakle će šetnjom kroz centar grada otići do Saborne crkve. Tu će se u 16 sati održati "Pomen u Zoranovu čast", na koji je građane pozvala i Koalicija "Niš moj grad" ističući da na dan Đinđićevog stradanja treba da pokažu zajedništvo.

Prvi premijer nakon pada režima Slobodana Miloševića bio je Zoran Đinđić, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je ubijen ispred zgrade Vlade 12. marta 2003. godine. Na godišnjicu ubistva, članovi Demokratske stranke pozvali su poštovaoce ubijenog premijera da mu zajedno odaju poštu.

Pozivaju se članovi i simpatizeri Stranke da se u 15 časova okupe na Trgu kralja Milana, odakle će zajednički proći centrom grada do Saborne crkve, u kojoj će se od 16 časova održati pomen - navode iz DS.

Poziv je stigao i od koalicije "Niš, moj grad".

U najtežim trenucima za Srbiju, Zoran Đinđić kao vizionar i dokazani državnik uspevao je da pronađe tačke zajedništva i objedinjavanja svih koji su želeli napredak Srbije. Pokazaćemo i na dan njegovog stradanja da možemo da se ujedinimo u zajednički front kako bi Srbiji i Nišu bilo bolje - navode iz "Niš, moj grad"

Inicijativu podneo pre godinu dana; foto: Koalicija "Niš, moj grad" Tim povodom, obornik Koalicije Miodrag Stanković, koji je nekada bio istaknuti član Demokratske stranke, podseća na inicijativu o izgradnji spomenika koju je podneo prošle godine.

Ove godine obeležava se 21 godina od ubistva Dr Zorana Đinđića, pa je, smatram i pravi trenutak da se nakon toliko godina usvoji moja inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast. Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio Dr Zoran Đinđić, koji je pored toga što je bio političar, bio i profesor - kaže Stanković.

Ideja o izgradnji spomenika državniku koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji, kako kaže Stankovič, trebalo bi da bude predmet opšteg konsenzusa.

To je i glavni motiv zbog kog bi Niš i njegovi građani trebalo da mu se oduže. Da i oni koji se možda tokom njegovog delovanja nisu slagali sa njim ili su bili njegovi protivnici danas vide njegovu veličinu i podrže ideju da jedan takav velikan srpske demokratije dobije u Nišu spomenik - kaže odbornik.

Osim bulevara koji nosi Đinđićevo ime, prema rečima Miodraga Stankovića, Niš bi trebalo da se oduži spomenikom “najvećem političaru i vizionaru koji je živeo u Srbiji”.

Zoranovo ubistvo je pucanj na demokratiju, namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića - ističe Stanković.

Đinđić je Srbiju, u vreme svog mandata, doveo u centar evropske i svetske pažnje i činilo se da će ona, sa njim na čelu, postati neka vrsta “tranzicionog čuda”, smatra odbornik i dodaje da je i nakon ubistva, Zoran Đinđić ostao personifikacija časti jer je uvek izgovarao ono u šta je verovao i uvek radio ono što je govorio.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić još 2016. najavio spomenik Zoranu Đinđiću, ali od toga još ništa

Izvor: Radio 021, 12.Mar.2024

Aleksandar Vučić obećao je još 2016. godine, kada je bio mandatar za sastav nove vlade, da će spomenik Zoranu Đinđiću biti otkriven 12. marta 2018, na 15. godišnjicu njegovog ubistva.

Nastavak na Radio 021...

I DS Kragujevca polaganjem venca obeležio godišnjicu Đinđiđeve smrti

Izvor: Danas, 12.Mar.2024

  Članovi gradskog odbora Demokratske stranke polaganjem venca na ploču koja se nalazi u ulici sa njegovim imenom obeležili su godišnjicu ubistva Zorana Đinđića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.