Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimsko proleće

Beograd -- Za stanovnike severne Zemljine polulopte proleće počinje večeras, jedan sat posle ponoći.

Nakon tople, blage zime, dan pred dolazak proleća, Evropu je zahvatio ledeni talas, koji stiže i u Srbiju. U Srbiji, proleće počinje 21. marta.

Prvog dana proleća, Sunce će izaći u 05.41, a zaći u 17.52. Obdanica će prvog dana proleća trajati 12 sati i 11 minuta, a noć 11 sati i 49 minuta.

Proleće će trajati 92 dana, do 21. juna, kada počinje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << leto. Od sledeće godine, do kraja veka, proleće u Evropi počinjaće dan ranije, 20. marta. Na južnoj polulopti u noći između utorka i srede počinje jesen.

Delovi Hrvatske pod snegom

Nemačka danas (Beta)

Nakon zapadne i centralne Evrope, sneg je stigao i u Hrvatsku. Pojedini delovi Hrvatske su, dan pre kalendarskog početka proleća, osvanuli pod snegom, koji je izazvao haos u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom.

Na severu zemlje, u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, od juče pada jak sneg koji je dostigao 15 centimetara i lomio granje i kidao električne vodove, pa je gotovo trećina Varaždinske županije ostala bez struje, slično je i u ostalim severnim županijama.

Vatrogasci su imali desetak intervencija u kojima su s puteva uklanjali slomljeno granje. Na putevima je i sva raspoloživa mehanizacija, ali sneg i dalje otežava saobraćaj, pre svega u planinskim krajevima Like i Gorskog Kotara, gde je obavezna zimska oprema.

U Zagrebu je sneg padao, ali se nije zadržavao. Međutim, loše vreme je, ipak, uzrokovalo gužve na gradskim saobraćajnicama.

Prema rečima stručnjaka, sneg i smanjenje temperature za petnaestak stepeni neće naneti štetu biljkama koje su procvetale jer će usporiti njihov vegetacioni ciklus, ali velika razlika u temperaturi za samo dva dana može da bude opasna po zdravlje većeg broja ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.