Utorak, 20.03.2007.

09:24

Zimsko proleće

Za stanovnike severne Zemljine polulopte proleće počinje večeras, jedan sat posle ponoći.

Izvor: Beta

Default images

Nakon tople, blage zime, dan pred dolazak proleća, Evropu je zahvatio ledeni talas, koji stiže i u Srbiju. U Srbiji, proleće počinje 21. marta.

Prvog dana proleća, Sunce će izaći u 05.41, a zaći u 17.52. Obdanica će prvog dana proleća trajati 12 sati i 11 minuta, a noć 11 sati i 49 minuta.

Proleće će trajati 92 dana, do 21. juna, kada počinje leto. Od sledeće godine, do kraja veka, proleće u Evropi počinjaće dan ranije, 20. marta. Na južnoj polulopti u noći između utorka i srede počinje jesen.

Delovi Hrvatske pod snegom

Nemaèka danas (Beta)
Nakon zapadne i centralne Evrope, sneg je stigao i u Hrvatsku. Pojedini delovi Hrvatske su, dan pre kalendarskog početka proleća, osvanuli pod snegom, koji je izazvao haos u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom.

Na severu zemlje, u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, od juče pada jak sneg koji je dostigao 15 centimetara i lomio granje i kidao električne vodove, pa je gotovo trećina Varaždinske županije ostala bez struje, slično je i u ostalim severnim županijama.

Vatrogasci su imali desetak intervencija u kojima su s puteva uklanjali slomljeno granje. Na putevima je i sva raspoloživa mehanizacija, ali sneg i dalje otežava saobraćaj, pre svega u planinskim krajevima Like i Gorskog Kotara, gde je obavezna zimska oprema.

U Zagrebu je sneg padao, ali se nije zadržavao. Međutim, loše vreme  je, ipak, uzrokovalo gužve na gradskim saobraćajnicama.

Prema rečima stručnjaka, sneg i smanjenje temperature za petnaestak stepeni neće naneti štetu biljkama koje su procvetale jer će usporiti njihov vegetacioni ciklus, ali velika razlika u temperaturi za samo dva dana može da bude opasna po zdravlje većeg broja ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: