Volonteri proizvode 3D ventile za respiratore

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 19.Mar.2020, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volonteri proizvode 3D ventile za respiratore

Italija ima više od 32.000 potvrđenih infekcija COVID-19 i više od 2.500 potvrđenih smrtnih slučajeva. Obe brojke su globalno uporedive samo s onim kineskim iz ekspanzivnog talasa širenja infekcije u Vuhanu. Italijanske bolnice – a u njima odeljenja za intenzivno lečenje su prepune bolesnika čiji životi zavise od respiratora.

Tako se pre par dana dogodilo da su jednoj bolnica bili neophodni ventili za respiratore, nakon što su sve rezerve potrošene tokom lečenja respiratorno >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << ugroženih pacijenata zbog COVID-19. Zvanični kanali nabavke su blokirani opštim stanjem u Italiji i bilo je jasno da ventili (bez kojih respiratori ne mogu da rade) neće biti nabavljeni na vreme, što je za deset pacijenata na respiratorima značilo smrtnu presudu.

Bolnica je oglasila potragu za hitnim rešenjem krize nastale nestašicom respiratornih ventila, a taj apel je proširio Massimo Temporelli, osnivač italijanske kompanije za proizvodna rešenja FabLab. Na Temporellijev poziv su se istog dana javili Cristian Fracassi i Alessandro Ramaioli iz lokalnog startupa Isinnova koji se bavi 3D štampom i ponudili 3D štampač svoje kompanije kao rešenje za izradu ventila.

Ali kada je volonterski par iz Isinnove zatražio od originalnog proizvođača tehničke crteže koje bi mogli da koriste za tačne replike ventila, kompanija ih je odbila i zapretila da će ih tužiti za kršenje patenta. Fracassi i Ramaioli su uzeli jedan originalni ventil, ručno ga izmerili, izradili CAD-CAM rekonstrukciju i zatim odštampali tri različite verzije, odneli ih u bolnicu – i jedna od verzija se savršeno uklopila u respirator. Potom su izradili nekoliko desetina komada konačne verzije.

Original (levo) i Odštampana kopija (desno)

Od odbijanja originalnog proizvođača do potpuno funkcionalne zamene proteklo je manje od 24 sata, tako su Isinnovini 3D ventili od 14. marta ugrađeni na 10 respiratora u bolnici Chiara, održavajući pacijente u životu dok im se pluća ne oporave od infekcije.

Pacijenti su bili ljudi u životnoj opasnosti, mi smo morali brzo da reagujemo – i tačka“, piše Fracassi na svom Facebook nalogu. Dodao je: „Od ove situacije nemamo nameru da profitiramo i nećemo koristiti nacrte ili proizvode van stroge potrebe radi koje smo bili prisiljeni da ih izradimo uprkos zabrani vlasnika patenta.“

Italijanska ministarka tehnoloških inovacija Paola Pisano javno se zahvalila mladim inženjerima na njihovom radu, a reakcije na društvenim mrežama su nepodeljeno priklonjene „…pobedi inovativnosti, solidarnosti i zajedništva nad pohlepom tržišnog kapitalizma.“

Izvor: bug.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.