Vermont: Predložen zakon koji bi zabranio korišćenje i posedovanje mobilnih telefona osobama mlađim od 21 godine

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Jan.2020, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vermont: Predložen zakon koji bi zabranio korišćenje i posedovanje mobilnih telefona osobama mlađim od 21 godine

Osobe u tridesetim, četrdesetim i stariji znaju kako je to živeti u vremenima u kojima nije bilo interneta, pametnih telefona i svih čari moderne tehnologije. Iako bi teško dobar deo njih danas mogao da zamisli dan offline, bez mobilnog telefona u ruci, često se od „starijih“ može čuti kako je u njihovo vreme bilo bolje. Nije bilo tako razvijene tehnologije ali je bilo i manje stresa i više vremena za sebe i druženja uživo s prijateljima.

S druge strane, oni rođeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << krajem devedesetih, a pogotovo u novom milenijumu, odrasli su uz internet i pametne telefone i za takve „digitalne nativce“ i ne postoji svet u kojem im sve što požele nije dostupno na dlanu, tj. ekranu mobilnog telefona. U američkoj saveznoj državi Vermont moglo bi se dogoditi da mladi koji su odrasli u online svetu s pametnim telefonima, uskoro više neće smeti da koriste i poseduju smartphone.

Naime, u toj državi predložen je zakon koji bi mlađima od 21 godine zabranjivao upravo to, posedovanje i korišćenje mobilnih telefona, a razlog koji je senator John Rodgers naveo u predlogu zakona prilično je neverovatan. Naime, prema njemu, osobe mlađe od 21 godinu još nisu dovoljno zrele da bi mogle da poseduju i koristite mobilne telefone. Kao primere te nezrelosti navodi zlostavljanje među mladima putem telefona (što zna da dovede i do samoubistava), kao i sve veći broj saobraćajnih nesreća za koje su krivi mladi vozači koji su, umesto na ulicu, svoju pažnju posvetili ekranima pametnih telefona.

Ako mlađi od 21 godine nisu dovoljno zreli za posedovanje oružja, pušenje cigareta ili alkohol, onda bi se isto pravilo trebalo primeniti i na pametne telefone, stoji u predlogu zakona. Za one koji prekrše zakon i, iako su mlađi od 21 ipak kupe i koriste telefon, uz 1000 dolara kazne, mogli bi da završe u zatvoru na period od čak godinu dana.

Jasno je kako (gotovo) niko neće dignuti ruku za takav zakon pa čak ni sam Rodgers. Naime, on kao veliki zagovornik posedovanja naoružanja, želi da pokaže kako se Drugi amandman ne primenjuje isto za sve u SAD-u. Smatra da ako mlađi od 21 koriste telefone koji, smatra on, mogu biti opasni, onda nema razloga da oni ne mogu da koriste i oružje.

Izvor: zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.