Veliko interesovanje za Zeleni bioskop Slobodne zone

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 04.Avg.2022, 11:02

Veliko interesovanje za Zeleni bioskop Slobodne zone

Koncept Zelenog bioskopa – savremeni ekološki filmovi na otvorenom, besplatni za publiku, privukli su pažnju velikog broja gledalaca u Ekološkom centru Radulovački (Sremski Karlovci) kao i u Paviljonu na Štrandu (Novi Sad).

Otvaranje je održano 22. jula u dvorištu Ekološkog centra Radulovački, filmom Zemlja meda, koje je nominovano za najbolji dokumentarac i najbolji strani dugometražni film na 92. dodeli Oskara – čime se upisao u istoriju svetske kinematografije >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << kao prvo ostvarenje, koje je dobilo ove dve nominacije.

Koncepcija Zelenog bioskopa je takva da se svake nedelje isti filmovi prikazuju u drugom gradu, pa je gostovanje u Novom Sadu bilo 28. i 29. jula. Filmovi su se prikazivali na Paviljonu na Štrandu, specijalno dizajniranom za potrebe programskog luka Dunavsko more čija je i tema spajanje umetnosti i ekologije.

Direktor Slobone zone Rajko Petrović otvara Zeleni bioskop na Paviljonu na Štrandu. Foto. Milica Stamenić

I na Paviljonu na Štrandu su dokumentarci koji se bave ekologijom i očuvanjem prirode komunicirali sa publikom – filmovi upozoravaju na loše strane i klimatskih promena i otuđenja čoveka od prirode a i činjenice da konstatno čovek sebe stavlja u prvi plan, iako su veze ljudi i prirode neraskidive.

Zbog toga su izabrani upravo filmovi Zemlja meda i Tajni život drveća, kao prenosici važnih poruka. I prepuno gledalište Štranda saznalo je mnogo o značaju pčela za ekosistem o tome kao drveće komunicira, šta se desi sa prirodom ako pojedinac pokuša da je pokori.

Odaziv publike je pokazao da je Zeleni bioskop uneo potreban prostor za promišljanje tema koje su trenutno aktuelne i bitne.

U nastavku projekta, mesta gde će Zeleni bioskop doneti spoj ekologije i umetnosti u naredne tri nedelje su:

Irig / Park u Fruškogorskoj (uz podršku organizacije Irig, moj grad)

5. avgust / „Zemlja meda”

6. avgust / „Tajni život drveća”

Kać / Dvorište Mesna zajednica Kać

12. avgust / „Zemlja meda”

13. avgust / „Tajni život drveća”

Futog / Plato ispred KC Mladost Futog

19. avgust / „Zemlja meda”

20. avgust/ „Tajni život drveća”

Sve projekcije počinju u 21 čas, i besplatne su za posetioce!

Zeleni bioskop je podržala Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” deo je programskog luka Dunavsko more. Projekat se finansira i uz podršku Grada Novog Sada.

Promo spot:

Naslovna fotografija: @zhukov studio

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.