VRATITE NAKITU SJAJ

Izvor: Kurir, 18.Jun.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRATITE NAKITU SJAJ

Neka šljašti!

Pošto dolazi u dodir s kožom, nakit skuplja razne masnoće i mrtve ćelije, kao i kamenac iz vode, s kojom često dolazi u dodir. Generalno, on se najbolje čisti mekanom četkicom za zube i kvalitetnim tečnim deterdžentom. Posle toga sledi brisanje i glancanje mekom, vlažnom, a kasnije sasvim suvom krpom.

KORAL

Koral ćete osvežiti ako ga operete maslinovim uljem. Ako je koralna ogrlica čista, ali je izgubila sjaj, ostavite je da stoji nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sati u zamrzivaču.

SREBRO

Potamnelo srebro očistite limunom ili ga namočite u vodu kojoj ste dodali sodu bikarbonu. Istrljajte svaki komad nakita, a zatim ga osušite mekom suvom krpom ili komadićem vate. I pepeo od drveta odlično čisti srebrni nakit koji ima ukrasno kamenje.

BAKAR

Bakar vremenom gubi sjaj. Čisti se deterdžentom za sudove. Ako na nakitu primetite mrlje, prvo ih uklonite vatom namočenom u sirće i so. Zasijaće punim sjajem i ako ga istrljate limunovom korom.

ZLATO

Zlato očistite vodom u kojoj ste rastvorili neutralan sapun. Možete upotrebiti i amonijak rastvoren u vodi. Nakit na kraju osušite mekom suvom krpom. Zlatni prsten bez kamena uronite nakratko u alkohol i lagano iščetkajte.

ŽAD I ĆILIBAR

Ćilibar i žad se čiste alkoholom ili apotekarskim benzinom. Posle čišćenja treba ih “nahraniti” s malo maslinovog ulja, a višak masnoće ukloniti jelenskom kožom.

BISERI

Požutele bisere uronite dva minuta u mlako vinsko sirće, a zatim u mlaku čistu vodu. Ostavite ih da se osuše na čistom peškiru.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

MALI SAVETI VELIKA POMOĆ

Izvor: Kurir, 18.Jun.2011

Kako je divno kada je u stanu sve cakum-pakum...Svakom od nas se desi da u kući ima neku fleku koja ga nervira ili da se na kadi ili u lavabou nakupi kamenac, pa ne znamo kako da ga skinemo. Pomoću ovih trikova lako ćete otkloniti neke problemčiće:..* Ako su na drvenom stolu ostale svetle mrlje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.