Upozorenje RHMZ: OPREZ, pojačano UV ZRAČENJE u Srbiji!

Izvor: Mondo, 22.Jul.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje RHMZ: OPREZ, pojačano UV ZRAČENJE u Srbiji!

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je za danas crveno upozorenje za veći deo zemlje, zbog visokih vrednosti UV indeksa. Sutra "crveno" u celoj Srbiji.

U Srbiji se danas vrednosti UV indeksa kreću od umerene (žuti alarm) do vrlo visoke (crveni alarm), pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Vrlo visok UV indeks danas imaju, između ostalih, Vranje, Prizren, Beograd, Sombor, Novi Sad, Palić, Loznica, Niš, Leskovac, dok Požega, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Kraljevo, Chuprija, Zlatibor i Smederevska Palanka su označeni umerenim UV indeksom.

Prema tabeli RHMZ, sutra će cela Srbija biti pod narandžastim i crvenim meteo alarmom, koji označavaju visoke i vrlo visoke vrednosti UV zračenja.

Savet je da se preduzmu mere zaštite - izbegavanje direktnog izlaganja suncu od 11 do 16 časova, da se treba skloniti u hladovinu, da se koristi odgovarajuća odeća, šeširi, naočari i zaštitna krema.

Zašto sunce škodi našoj koži? Kad kročite na sunce, kožu izlažete ultraljubičastim (ultraviotelnim, UV) zracima. Oni su zaslužni za bronzani ten koji nabacimo preko leta, ali i za bolne opekotine koje se pojave kad provodimo vreme na suncu, bez zaštite.

Naše telo se od UV zraka štiti melaninom. Prosto rečeno, melanin je ono što našoj koži daje boju. Kad nam zraci sunca dodirnu kožu, naše telo šalje melanin u pogođene ćelije, da apsorbuje UV zrake i zaštiti nas od većih oštećenja kože.

Dugotrajno izlaganje UV zračenju neće samo značajno povećati rizik od raka kože, već može izazvati i pojavu tamnijih mrlja, bora, gubitak elastičnosti kože i pojavu diskoloracije. Ako mleko za zaštitu od sunca koristite redovno, smanjujete opasnost od preranog starenja kože i svega navedenog.

Foto: MONDO/Strahinja Stojanović

Foto: MONDO/Strahinja Stojanović

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.