Kako se zaštititi od štetnog UV zračenja?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2019, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se zaštititi od štetnog UV zračenja?

Pored visokih temperatura ovih dana, i indeks UV zračenja gotovo u celoj zemlji je u kategoriji vrlo visokog - za danas iznosi 8 od najviših 11. Zbog toga, sve mere zaštite su važne.

Iako Sunce ima svojih pozitivnih efekata, ima i mnogo značajnijih, onih negativnih upravo zbog visine indeksa UV zračenja koji danas iznosi 8. U želji za što bronzanijim tenom, na novosadskom kupalištu "Štrand", dok se jedni štite od visokog zračenja brojnim kremama - drugi baš i ne veruju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u njihov faktor.

U estetskom domenu, preterana izloženost suncu pored mogućih opekotina, dovodi do suvoće kože, proširenih kapilara, brojnih izraslina na koži. Ali mnogo značajnija štetnost prouzrokovana UV zračenjem je mogućnost pojave kožnih tumora, ističu dermatolozi.

U situacijama visokog indeksa UV zračenja neophodna je krema sa zaštitnim faktorom, lagana odeća, šešir i naočare za sunce, a kao najveća prevencija je izbegavanje izlaganja kože na suncu u periodu od 11 do 16 časova. Za sutra je najavljen indeks zračenja 7 što se svrstava u kategoriju visokog ultraljubičastog zračenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.