Umetnost kao lek

Izvor: Mondo, 12.Avg.2012, 04:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost kao lek

Stotine pacijenata najveće duševne bolnice u Argentini pokušavaju da uz pomoć lepih umetnosti - slikarstva, glume ili muzike - pomognu sebi.

Guliver/Getty images

"Umetnost zaista može da bude oruđe promene društva. A možete i da vidite njene efekte jer umetnost zaista može da izleči ljude", rekla je Mirta Otazua, psiholog i koordinator radionice u mentalnoj bolnici Hoze Tiburkio Borda.

Bolnica u Buenos Ajresu dom je za 700 pacijenata i prostire se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na 19 hektara. Od nedavno, osoblje ali i gradski zvaničnici počeli su rad na menjanju sistema zbog koga su do skora takvi pacijenti bili odsečeni i od sveta i od sopstvenog potenzijala. Niko više ne veruje u program od direktora Alberta Save.

"Kreativni proces sam po sebi ima velike pozitivne efekte. Ali u našim radionicama rade kvalitetni muzičari i umetnici" koji izlažu u galerijama, igraju u pozorištima, na festivalima i školama izvan Borde, rekao je on.

Još tokom 1980. bilo je pokušaja, neuspelih, da se azili za duševne bolesnike zatvore u nadi da će se zdravstveno stanje pacijenata poboljšati ako budu integrisani u društvo. Sava je još tada verovao u terapeutsko svojstvo umetnosti i ostao je pri ideji da lepe umetnosti mogu da posluže kao terapija i sada u Bordi nadgleda radionicu glume i mimike.

"Imamo mnogo pacijenata sa umetničkim potencijalom. Vidite ga u ljudima koji na terasi sviraju gitaru, u kvalitetu slika i grafita i poeziji koju čak i prodaju", rekao je Sava. On koordiniše 13 radionica u kojima rade i pacijenti i osoblje i studenti medicine ali i susedi.

"Kada pacijenti rade na nekom komadu, oni uspevaju da otkriju ko su", kaže umetnik Oskar Kiansio koji pomaže u programu. Većina njih je "bez razloga zatvorena, ali su mnogi ovde zatvoreni 20 godina".

U mnogim slučajevima, rodbina odbija da ih primi, dok drugi ne mogu da se brinu o njima. Neki od pacijenata voleli bi i mogli da žive sami ako bi imali stan i posao.

Direktor bolnice Rikardo Migel Pikaso naglašava važnost umetničkog programa za pacijente koje su napustili i porodica i društvo.

"Ove radionice su veoma važne. Umetničko izražavanje pomaže pacijentima da izgrade most sa društvom", rekao je on.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.