Udružnje pacijenata obolelih od raka prostate

Izvor: Mondo, 27.Jan.2016, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udružnje pacijenata obolelih od raka prostate

Srbija dobila prvo Udruženje pacijenata obolelih od raka prostate, evo šta to znači za bolesne, ali i sve ostale.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Pacijenti koji boluju od karcinoma prostate osnovali su prvo Udruženje pacijenata obolelih od raka prostate u Srbiji. Cilj je da se unapredi lečenje i kvalitet života pacijenata koji boluju od ove bolesti, kao i podizanje svesti o značaju rane dijagnostike i razmene informacija o terapijskim mogućnostima koje su dostupne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pacijentima u Srbiji i okolnim zemljama.

Članovi Udruženja, pored obolelih od karcinoma prostate u svim fazama bolesti, mogu biti i članovi njihove uže i šire porodice, prijatelji, ali i svi koji su iz nekog razloga zainteresovani da se aktiviraju i pomognu pacijentima koji boluju od ove vrste karcinoma.

Prvi konkretni cilj Udruženja je omogućavanje pristupa novim lekovima koji poboljšavaju kvalitet života i odlažu progresiju bolesti, kroz saradnju sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, odnosno uključivanjem novih terapija na listu lekova koji se izdaju na teret RFZO-a.

Koliko u Srbiji ima obolelih od ovog karcinoma

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut", karcinom prostate je drugi najzastupljeniji malignitet kod muškaraca u Srbiji, a treći uzrok smrtnosti u okviru malignih bolesti kod muškaraca u našoj zemlji.

Broj umrlih od karcinoma prostate u Srbiji je 760 na godišnjem nivou, dok je broj novoobolelih između 2.300 i 2.400 pacijenata godišnje. Od tog broja, kod oko 120 pacijenata razvije se metastatski karcinom prostate.

Naime, u ovom trenutku, nakon hemioterapije, kada se kod pacijenata javljaju slabost, gubitak na težini, otoci, anemija, depresija i bolovi usled metastaza u kostima, u Srbiji ne postoji mogućnost za nastavak terapije, odnosno koristi se neadekvatna terapija koja ne daje željene rezultate.

Svi međunarodni terapijski vodiči i preporuke ukazuju na to da je neophodno obezbediti dopunu lečenja nakon hemioterapije i to je ono što nedostaje u našoj klinickoj praksi, posebno kada se radi o metastatskom karcinomu od kojeg godišnje, u proseku, oboli 120 pacijenata.

"Važno nam je da se na pozitivnu listu lekova RFZO-a stave i novi lekovi koje možemo da koristimo posle hemioterapije kako bismo mogli normalno da funkcionišemo i živimo, s obzirom na to da veoma mali broj nas može mesečno da izdvoji od 3.000 do 4.000 evra koliko u ovom trenutku košta terapija. Uostalom, u većini zemalja u regionu poput Slovenije, Hrvatske i Bugarske, ova vrsta lekova je već na pozitivnoj listi", izjavio je predsednik Udruženja Momcilo Kovačevic.

 "Formiranje Udruženja pacijenata je jedan od načina za poboljšanje kvaliteta života pacijenata koji boluju od karcinoma prostate i ovo je jedan veliki korak napred koji će nam pomoći da pacijenti dobiju uslove lečenja koji vecćpostoje u zemljama Zapadne Evrope, Amerike, ali i regiona. Zajednički nastup pacijenata, uz podršku lekara, je od ključne važnosti za apliciranje kod različitih institucija i organizacija", istakao je prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije i dodao:

"Karcinom prostate je sada prerastao iz agresivne u hroničnu bolest, koja uz dobru terapiju, ne mora uticati na kvalitet života. Protokoli i terapije za pacijente sa uznapredovalim karcinomom prostate postoje, međutim potrebno je da te terapije učinimo dostupnim"

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.