[UDRUŽENJA 2019/20] ANA TKALAC VERČIČ, HUOJ: „Odgovornost prema društvu mora biti prioritet komunikacije“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 29.Jan.2020, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[UDRUŽENJA 2019/20] ANA TKALAC VERČIČ, HUOJ: „Odgovornost prema društvu mora biti prioritet komunikacije“

Kako je za vaše Udruženje protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je HUOJ sproveo tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2019 sa radom u 2018, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

– Godinu smo započeli s još jednom dodjelom Grand PRix-a, nagrade za najbolje projekte u području odnosa s javnošću, u Hrvatskoj. Grand Prix smo dodijelili i u tri posebne kategorije koje uključuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Grand Prix za razvoj struke koji je u 2019. godini dobio Krešimir Macan. Uz to, dodijelili smo nagradu za komunikatora godine, a prošle godine to je bio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije – Zlatko Dalić. Konačno, žiri je dodijelio i nagradu za antikomunikaciju godine kojom se ukazuje na neprofesionalnu i neprihvatljivu komunikaciju u javnosti. Nagrada je dodijeljena saborskom zastupniku (odnosno svim zastupnicima Hrvatskog sabora).

Godinu smo završili 20. konferencijom udruge (a drugom KOMferencijom). U pripremama za KOMferenciju krenuli smo od ideje da se poslovno okruženje mijenja velikom brzinom. Kreativne industrije imaju važnu ulogu u toj promjeni. Komunikacije svih oblika sve se više integriraju. Brišu se granice među kanalima i alatima, tradicionalnih podjela više nema. Za odnose s javnošću to znači da moraju jasno odrediti svoj identitet ili postati dio nečijeg narativa. Na prvoj smo KOMferenciji (2018.) jasno podvukli kako je uloga komunikatora slušati i moderirati. Ove godine smo željeli otići korak dalje i naglasiti da je u odnosima s javnošću najvažniji – utjecaj. KOMferencija je utjecajem kao središnjom temom ostvarila svoj cilj, a to je isticanje komunikacije kao jednog od najvažnijih aspekata svakog posla, djelatnosti i interakcije. Pokretanjem dijaloga između različitih kreatora društvenog utjecaja zaključeno je kako danas svaki pojedinac ima utjecaj u zajednici te da odgovornost prema društvu mora biti prioritet komunikacije.

Osim ova dva velika projekta udruge, tijekom godine odvijali su se svi oni manji – certificiranje stručnjaka, susreti kolega organizirani kroz projekt Carpe Diem, edukacije, radionice, razvoj smjernica kojima bi se jasno propisali elementi za pomoć u raspisivanju natječaja za angažman agencija za odnose s javnošću i mnogi drugi.

U 2019. godini konačno smo lansirali i našu novu mrežnu stranicu koju smo pripremali gotovo dvije godine.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni ali i druge dimenzije) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– Hrvatska udruga za odnose s javnošću okuplja više od 400 profesionalaca. Iako u Hrvatskoj imamo više različitih udruga unutar kojih se okupljaju komunikacijski stručnjaci, upravo je HUOJ središnja udruga kada je riječ o korporativnim komunikacijama i odnosima s javnošću. Kao i velik broj drugih profesionalnih udruženja, uvijek bismo željeli da nam financijska konstrukcija omogući što veće i ambicioznije projekte, no zadovoljna sam s trenutačnim stanjem.

Udruga ima iz godine u godinu značajno veće prihode što omogućava razvoj novih planova (a i projekata poput spomenute mrežne stranice).

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

– Industrija tržišnih komunikacija se razvija tolikom brzinom da je teško pronaći sustavna rješenja za sve probleme koje primjerice nove tehnologije stvaraju.

Kada je riječ o odnosima s javnošću, upravo je utjecaj koji smatramo ključnim u našem poslu i jedan od velikih izvora potencijalnih poteškoća.

Odnosi s javnošću su ciljana i planirana funkcija, čija je svrha (između ostalog) i briga za javni interes. No odnose s javnošću se u medijima često proziva zbog neprimjerenog korištenja utjecaja. Stalno ponavljam kako je javno zagovaranje uobičajena aktivnost u demokratskim društvima, pa je komunikacija s različitim predstavnicima državnih i javnih institucija u određenim okvirima prihvatljiva, no elementi takvog zagovaranja vrlo su osjetljivi i moraju biti provedeni pažljivo, transparentno i u skladu sa zakonom.

Koje će značajne projekte i aktivnosti HUOJ sprovesti u 2020. godini?

– Nastavit ćemo s prethodno zacrtanim projektima, tako da godina ponovno počinje Grand PRixem. 2020. godina je u HUOJ-u izborna godina, pa ćemo u ovoj godini dobiti i novog predsjednika ili predsjednicu, kao i novo vodstvo.

Poželite nešto svojim kolegama iz komunikacijske industrije u 2020. godini

– Svima (pa i onima koji nisu dio komunikacijske industrije) želim što stabilniju gospodarsku situaciju u kojoj mogu razvijati poslovanje. Dodatno, svima želim što kreativnije ideje i što veće ambicije, kako bismo i dalje držali korak sa svijetom. Svojim kolegama iz odnosa s javnošću želim dobre međusobne odnose suradnje i kolegijalnosti. Toga uvijek dobro dođe.

Autor: Snežana Milić

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.