Izvor: Luftika.rs, 05.Mar.2024, 11:07

U petak protest podrške Novosađanki Ani Mihaljici kojoj je Centar za socijalni rad oduzeo decu

U petak 8. marta u 10 sati biće održan protest ispred Centra za socijalni rad u znak podrške Novosađanki Ani Mihaljici koja tvrdi da joj Centar za socijalni rad neosnovano oduzeo troje dece.
Kako stoji u pozivu građana, nakon Centra za socijalni rad okupljeni će otići do Tužilaštva i Gradske kuće.
Građani su se ovim povodom već okupljali na protestu 28. februara.
Tada je rečeno da su troje maloletnika od tri, šest i 10 godina samovoljom zaposlenih u Centru za socijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << rad smešteni u Sigurnu dečiju kuću od polovine novembra, i da se samohranoj majci ne dozvoljava da brine o mališanima.
Ana Mihaljica je ispričala da su joj decu oduzeli nakon požara koji je izbio u stanu u Šekspirovoj 24, gde živi njen otac. Ona sa decom nije bila u stanu u trenutku požara.
Iz dokumentacije koju je pokazao njen advokat Milan Bosika, Centar je odluke o oduzimanju dece doneo zbog potencijalnog nasilja u porodici, piše 021.
Advokat, majka, kao i prisutni građani, više puta su ponovili da su rešenja i odluke Centra doneta uz kršenje zakonskih propisa, što je potvrđeno usvajanjem njihovih žalbi od strane suda, ali da deca do danas nisu vraćena majci.
Više puta je ponovljeno da smatraju da se radi o kršenju zakonskih propisa od strane pojedinaca u Centru za socijalni rad.
U sudskim spisima koje je tada pokazao advokat, opet se vide navodi da je Centar od ranije angažovan na brizi o ovoj porodici koja ima ekonomskih i socijalnih problema.
Navodi se i da je zaključak socijalnog radnika bio da je majka svojim nemarom i zanemarivanjem osnovnih životnih potreba ugrozila decu i dovela ih u životnu opasnost.
Centar za socijalni rad se oglasio saopštenjem Centar za socijalni rad (CSR) u Novom Sadu oglasio se nakon ovog događaja, uz konstataciju da protest nije bio mirnog karaktera, jer se pozivalo na linč stručnih radnika.
U saopštenju Centra za socijalni rad (CSR) u Novom Sadu ističe se da je misija institucija određena Zakonom o socijalnoj zaštiti i sastoji se u omogućavanju podrške, raznih vrsta, pojedincima i porodicama, radi poboljšanja, ili ublažavanja rizika nepovoljnih životnih okolnosti, kao i stvaranje mogućnosti da sva lica samostalno žive u društvu.
Apeluju i na to da se centrima za socijalni rad omogući da obavljaju svoj posao u skladu sa zakonima i ovlašćenjima i objašnjavaju da mere i postupci koje su ovlašćeni i obavezni da koriste ponekad izazivaju nezadovoljstvo korisnika, koje se kanališe na pogrešne načine.
Celo saopštenje CSR-a pročitajte na sajtu Radija 021.

Posle 6 godina borbe Đorđe praznike slavi sa ćerkama: Samo da imam stabilan posao i da su mi deca živa i zdrava

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.