Teslin Autopilot iznenađujuće nisko plasiran na evropskom testu bezbednosti

Izvor: B92, 01.Okt.2020, 14:16

Teslin Autopilot iznenađujuće nisko plasiran na evropskom testu bezbednosti

Teslin sistem pomoći vozaču zauzeo je tek šesto mesto od deset ispitanih samovozećih tehonologija na najnovijem testu organizacije EuroNCAP.

Autopilot kompanije Tesla zauzeo je slabiju poziciju od očekivane među 10 testiranih modela pre svega zbog njegove niske sposobnosti da zadrži vozača angažovanim i fokusiranim na vožnju, prenosi Rojters.

Tako je ovaj sistem u vozilu Tesla Model 3 zabeležio skor od samo 36 poena kada se procenjuje njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sposobnost da održi vozačev fokus na putu, dok je visoku ocenu (95 poena - najviše od svih) dobio za performanse i sposobnost reagovanja u vanrednim situacijama.

Model 3 je ukupno sakupio 131 bod na testu i dobio ocenu 2, dok je najbolje plasirani Mercedes GLE imao 174 poena i ocenu 4, odnosno "vrlo dobar", za svoje sisteme asistencije vozaču.

Inače, većina testiranih modela dobila je 60 ili više bodova na polju fokusiranosti vozača na put, što je presudilo da Teslin Model 3 prođe slabije na EuroNCAP rangiranju.

Pored Mercedesa GLE, najviše bodova u zbiru imali su BMW Serije 3 (172) i Audi Q8 (162) - oba sa ocenom 4.

Na četvrtom mestu je Ford Kuga (152) sa ocenom 3, a peti je VW Passat (137) sa ocenom 2.

Iza Tesle su se plasirali Nissan Juke (124), Volvo V60 (120), Renault Clio (105) i Peugeot 2008 (101).

EuroNCAP je ovom prilikom upozorio na to da su mnogi vlasnici vozila dovedeni u zabludu da kupovinom modela sa savremenim sistemima asistencije vozaču kupuju "samovozeći" auto.

Ovome doprinose i neodgovarajuća komercijalna imena koja svojim sistemima daju pojedine auto-kompanije, kao što su "Autopilot", "ProPilot" ili "CoPilot".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.