Teslin Autopilot iznenađujuće nisko plasiran na evropskom testu bezbednosti

Teslin sistem pomoći vozaču zauzeo je tek šesto mesto od deset ispitanih samovozećih tehonologija na najnovijem testu organizacije EuroNCAP.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2020.

14:15

Teslin Autopilot iznenađujuće nisko plasiran na evropskom testu bezbednosti
Foto: Tesla promo

Autopilot kompanije Tesla zauzeo je slabiju poziciju od očekivane među 10 testiranih modela pre svega zbog njegove niske sposobnosti da zadrži vozača angažovanim i fokusiranim na vožnju, prenosi Rojters.

Tako je ovaj sistem u vozilu Tesla Model 3 zabeležio skor od samo 36 poena kada se procenjuje njegova sposobnost da održi vozačev fokus na putu, dok je visoku ocenu (95 poena - najviše od svih) dobio za performanse i sposobnost reagovanja u vanrednim situacijama.

Model 3 je ukupno sakupio 131 bod na testu i dobio ocenu 2, dok je najbolje plasirani Mercedes GLE imao 174 poena i ocenu 4, odnosno "vrlo dobar", za svoje sisteme asistencije vozaču.
Foto: Mercedes promo
Inače, većina testiranih modela dobila je 60 ili više bodova na polju fokusiranosti vozača na put, što je presudilo da Teslin Model 3 prođe slabije na EuroNCAP rangiranju.

Pored Mercedesa GLE, najviše bodova u zbiru imali su BMW Serije 3 (172) i Audi Q8 (162) - oba sa ocenom 4.

Na četvrtom mestu je Ford Kuga (152) sa ocenom 3, a peti je VW Passat (137) sa ocenom 2.

Iza Tesle su se plasirali Nissan Juke (124), Volvo V60 (120), Renault Clio (105) i Peugeot 2008 (101).

EuroNCAP je ovom prilikom upozorio na to da su mnogi vlasnici vozila dovedeni u zabludu da kupovinom modela sa savremenim sistemima asistencije vozaču kupuju "samovozeći" auto.

Ovome doprinose i neodgovarajuća komercijalna imena koja svojim sistemima daju pojedine auto-kompanije, kao što su "Autopilot", "ProPilot" ili "CoPilot".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: