Tehnološke kompanije najvrednije

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Avg.2019, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnološke kompanije najvrednije

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih javnih kompanija porasla je za 1.040 milijardi USD (5%) za 12 meseci, prema PwC-ovoj skali Global Top 100

Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15% zabeleženo 2018. godine, što odražava teže tržišne uslove – kažu iz PwC-a, i napominju kako se podaci odnose na period od godinu dana zaključno s martom 2019. godine.

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke kompanije, zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << snažnom privrednom okruženju. Šire područje Kine (-4%) i Evropa (-5%) zabeležili su smanjenje tržišne kapitalizacije.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini. Već petu godinu zaredom, kompanije iz SAD-a čine više od polovine (54) kompanija na popisu Global Top 100 po broju kompanija sa rastom od 9%. Američke kompanija pritom predstavljaju 63% ukupne tržišne kapitalizacije.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Brexit-om, verovatno su prošle godine uticali na kompanije sa sedištima u Evropi. Tri evropske kompanija napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući evropske kompanija na lestvici su izgubile 5% tržišne kapitalizacije.

Tehnološki sektor i dalje čini najveći deo tržišne kapitalizacije na lestvici Global Top 100, ispred finansijskog sektora, sa zdravstvom na trećem mestu. Rast u zdravstvu, potrošačkim uslugama i telekomunikacijskim sektorima od 15% ipak je nadmašio rast tehnologije (6%), koja je iskusila nestabilnost krajem 2018. godine.

U prvih deset kompanija na lestvici i dalje dominiraju tehnološke kompanije i kompanije za e-trgovinu: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slede ih Facebook na šestoj poziciji, te Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.

Microsoft je bio najjači u postizanju apsolutnog povećanja tržišne kapitalizacije, stekavši 202 milijarde USD ili 29% vrednosti u odnosu na 2018. godinu, što ga je svrstalo na prvo mesto. Nakon njega slede Apple, Amazon i Alphabet. Ova odvojena grupa je 40% ispred kompanije Berkshire Hathaway koja je na petom mestu, s tržišnom kapitalizacijom od 494 milijarde USD.

Ross Hunter, partner i rukovodilac Centra za inicijalne javne ponude u PwC-u UK je izjavio: „Iako tehnološki sektor nije imao tako snažne rezultate kao prethodnih godina, on i dalje dominira na lestvici Global Top 100, a četiri najbolja američka velikana su na nivou koji je svojstven samo njima. Dugoročno gledano, očekujemo smanjenje neravnoteže kako tehnološke kompanije iz šireg područja Kine budu napadale njihovu trenutnu poziciju„.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

EU fond za borbu protiv američkog GAFA i kineskog BAT-a

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 26.Avg.2019, 12:40

Naime, neki od čelnih službenika EU izradili su plan za, kako su ga nazvali, „fond Evropske budućnosti“ koji bi isfinansirale države članice a s namenom investiranja u strateške sektore u kojima Evropa zaostaje za globalnim rivalima, (pre svega SAD i Kinom) navodi se u internom dokumentu koji...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.