Studija: Ruska ideja o reklamnim panoima na nebu je isplativa

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 06.Okt.2022, 13:26

Studija: Ruska ideja o reklamnim panoima na nebu je isplativa

Tako složeni sateliti kružili bi oko Zemlje i prema potrebi rotirali svoja ogledala kako bi „palili i gasili“ pojedinačni piskel. Rezultat bi bio stvaranje ogromnog nebeskog reklamnog panoa, na kojem bi se iznad naseljenih mesta mogle ispisivati reklamne poruke.

O ovom projektu napisana je i cela studija. Istraživači ruskih univerziteta Skoltech i MIPT istražili su ekonomsku isplativost ovakvog projekta, i zaključili da je on – isplativ.

Dobra zarada

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << svoje kalkulacije su uračunali troškove izrade satelita, lansiranja, goriva, održavanja u orbiti, kao i potencijalne prihode od oglašavanja iznad velikih gradova. Prema njima, cela misija bi mogla da košta oko 65 miliona dolara, a uključivala bi najmanje 50 satelita u formaciji.

Na osnovu populacija gradova koje bi se nadletalo i broja ljudi koji bi mogli da vide oglase, istraživači su došli do toga da bi dnevni prihod od oglašavanja mogao biti oko 2 miliona dolara. Samim tim, ceo projekat mogao bi da se isplati za samo mesec dana, zavisno od toga koliko često bi se sateliti rekonfigurisali, tj. koliko bi se različitih poruka moglo prikazati unutar jednog dana.

Autori ove studije osvrnuli su se i na najčešću kritiku ovakvog proekta – povećanje svetlosnog zagađenja i ometanje astronomskih posmatranja – pa kažu kako to ne bi trebalo nikoga da brine. Naime, ovo rešenje nema aktivno osvjtljenje, već se koristi ogledalima koja reflektiraju sunčeve zrake. Kao takvo, može funkcionisati samo dok je na tlu relativna tama, a na nebu i dalje ima sunca, što znači da bi svoje reklame u stanju bilo prikazivati za vreme svitanja i u sumrak, ne i tokom pune noći. Oglašavanje na ovaj način namenjeno je primarno velikim gradovima, gde je svetlosno zagađenje ionako intenzivno, zaključuju istraživači.

Izvor: bug.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.