Stout Scarab – predak savremenih minivanova FOTO

Izvor: B92, 31.Avg.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stout Scarab – predak savremenih minivanova FOTO

Stout Scarab iz 1936. smatra se prvim minivanom na svetu, a od modernih MPV modela razlikuje se i po sjajnom dizajnu u art deco stilu.

Ukupno je napravljeno svega devet primeraka ovog automobila, a jedan će biti izložen početkom septembra na manifestaciji "Konkurs elegancije" u dvorcu Hempton Kort u Velikoj Britaniji. Ovaj primerak je navodno bio "domaćin" sastanka američkog generala Ajzenhauera i Šarla de Gola tokom Drugog svetskog rata.

Pedesetih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 20. veka koristio ga je vlasnik jednog cirkusa koji je u njemu držao majmune dok je cirkus bio na turneji.

Nakon toga ga je kupio francuski industrijski dizajner i smestio u muzej u Remsu. Sadašnji vlasnici obnovili su ovaj ljupki automobil 2001. godine i od tada ga održavaju u izvanrednom stanju.

Stout Scarab je inače delo automobilskog i vazduhoplovnog inženjera Vilijama Bušnela Stauta, koji je imao u planu da godišnje proizvode i proda čak 100 ovih vozila.

Nažalost, njegova kreacija sa V8 motorom pokazala se preskupom i prenaprednom za svoje vreme pa je projekat odbačen posle samo devet proizvedenih jedinica. Scarab je tada koštao 5.000 dolara, što je otprilike 100.000 dolara današnjeg novca.

Kabina ima potpuno ravan pod, motor je smešten pozadi, a pogon je takođe na zadnje točkove, pa je ponuda prostora u unutrašnjosti prilično velika u odnosu na spoljne dimenzije automobila.

Stout Scarab biće izložen u Hempton Kortu od 6. do 8. septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.