Selo koje voli slikare!

Izvor: Glas javnosti, 19.Sep.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo koje voli slikare!

U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u selu Prilipac kod Požege, koja je po predanju zadužbina srpskog kneza Lazara, u ponedeljak 21. septembra, na Malu Gospojinu, počinje već tradicionalna, 15. po redu, likovna kolonija. Ove godine, u samoj crkvi, u Prilipcu i okolini stvaraće 20 slikara iz Srbije i inostranstva, a manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva vera Vlade Srbije. Koloniju pomaže i opština Požega, a među glavnim donatorima već godinama su i meštani Prilipca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Likovnu koloniju u ovom selu, neobičnu simbiozu vere, umetnosti, seoskog života i narodnog gostoprimstva, pre 15 godina osnovao je mesni paroh, prota Milan Popović i od tada ona je jedan od zaštitnih znakova ovog kraja.

- Pre deceniju i po spremali smo u selu obnovu crkve, zakucao sam tada na mnoga vrata, tražeći pomoć pored ostalog i od slikara, vajara, drugih umetnika... Većina njih tada su se svesrdno odazvali mojoj molbi i pozivu, pomogli i više nego što su mogli, i od tada traju naša druženja na jesenjoj likovnoj koloniji - priča prota Milan.

Za poslednjih deceniju i po kroz Prilipac i seosku crkvu prošlo je više desetina slikara, vajara, iz Srrbije i pola Evrope, među njima i Milan Tucović, Đula Hadik, Toma Suhecki, Vladan Terzić, Obrad Jovanović, Miloš Vemić, Božo Kovačević. U crkvi je ostala vredna kolekcija od preko 250 radova, a ona se svake godine uveća za još po dvadesetak slika.

- Volimo slikari, oni su zavoleli nas, a da nije tako ne bi ih svake godine prizivali u selo i oni ne bi dolazili. Oni slikaju, a mi, kad nemamo drugih poslova u domaćinstvu, stanemo iza njih pa gledamo šta rade... Dobri su to ljudi, zanimljivi, imamo o čemu sa njima po vazdan pričati, a i slike su im zanimljive... Većina onih koji jednom dođu u naše selo vraćaju se i narednih godina, a mi se baš trudimo da ih ugostimo - pričaju meštani Prilipca, Milanovi parohijani.

Već po tradiciji, u ponedeljak 21. septembra, na Malu Gospojinu u crkvenoj porti biće celo selo. Pre početka kolonije, na dan hramovne slave u crkvi će biti služena sveta liturgija, meštani i slikari pomoliće se Bogu i Presvetoj Bogorici, a sledećih desetak dana okolni šljivici, pašnjaci i livade, bregovi iznad sela biće dom umetnika u selu koje se baš srodilo sa slikarima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.