Sela žedna, preti katastrofa!

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2009, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sela žedna, preti katastrofa!

- Pripeklo sunce, žega iz dana u dan sve veća, a suvim koritom reke Vrševine, kroz selo Božetiće, luta žedna stoka. Reka je meštanima, kroz bezdan koji se na kraškom terenu iznenada otvorio, pobegla još pre desetak dana, desetine domaćinstava drugih izvora vode nemaju, pa zebnja sve više steže vlasnike stada.

- Ovo je prava katastrofa... Desetine domaćinstava iz familija Marinovići, Krstići, Radišići, Popovići, Kurćubići, Zorići, Roljevići poje stoku na reci, a svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << imaju po 15, 20, neki i po 30 krava.... Ovo je bezvodan kraj, izvori su retki, a mi bez Vrševine rešenja nemamo - kažu Predrag i Časlav Krstić iz Božetića, čija je kuća u strani, iznad suvog korita reke.

Mile Luković iz Božetića kaže da je prošlog leta iz Vrševine u cisterni meštanima okolnih sela odvukao više od hiljadu kubika vode, sada cisterna stoji, zalihe vode koje imaju meštani iz dana u dan su sve manje.

- Stoka luta praznim koritom, nestaju i poslednje barice, a velika količina vode odlazi u ponor, par kilometara iznad sela. Moje domaćinstvo troši poslednje zalihe vode - priča Milorad Luković, poljoprivrednik iz Božetića.

- Još dan-dva, pa će, ako ne bude kiše, nestati poslednje zalihe vode. Žao nam je stoke, ali mi u selu sami ništa ne možemo da uradimo - reči su Radojke Krstić iz ovog sela.

Sem ovog problema, meštani pričaju da je reka od mesta gde je nestala u bezdanu, tokom dugim sedam - osam kilometara do Zlatarskog jezera, gde se uliva, doživela pravu ekološku katastrofu. U praznom koritu ostali su primerci uginule ribe, u suvom koritu stradao je i drugi živi svet.

- Sunce je spržilo sve živo - kaže Nedeljko Marinović iz sela Bukovik.

Još pre desetak dana, kada je reka nestala u bezdanu koji se otvorio na kraškom terenu, meštani su zatražili pomoć od opštine, tvrdeći da bi građevinske mašine mogle da skrenu tok reke, da se zaobiđe bezdan i da se tako obezbedi voda za domaćinstva koja su nizvodno.

- Istina je, dolazili su iz opštine, ali mašina još nema, a nama već gori pod tabanima - kažu u Božetićima.

U Direkciji za izgradnju u Novoj Varoši kažu da su bili na licu mesta, da je rešenje da se bagerom prokopa novo rečno korito i zaobiđe bezdan i da bi taj „bajpas“ vratio reku i vodu selima nizvodno.

- Direkcija će platiti rad mašina, ali prethodno moraju se rešiti imovinski odnosi, meštani, vlasnici imanja moraju potpisati izjave da neće sporiti ulazak mašina. Sve ostalo mi ćemo uraditi - reči su Gorana Matovića, direktora Direkcije u Novoj Varoši.

Meštani ugroženih sela prete da će, ako se narednih dana ništa ne preduzme, blokirati zgradu opštine Nova Varoš.

- Neka nas hapse, neka stoka u selima skapava gladna i žedna, ali mi se, ako se na taj korak odlučimo, nećemo pomeriti dok mašine ne krenu u selo da skrenu reku - kaže Milorad Luković iz Božetića.

U Rezervatu prirode Uvac, koji je staratelj na 7.500 hektara klisure Uvca i pritoka, kažu da je vlasnik vodotoka preduzeće „Srbijavode“ i da bi ono trebalo da snosi deo troškova vraćanja reke selima. U Rezervatu dodaju da bi u posao trebalo uključiti i Zavod za zaštitu prirode da se ispita teren, kako se ne bi dogodilo da reka pobegne i novim koritom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.