Sedam decenija Radio Novog Sada

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 23.Maj.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam decenija Radio Novog Sada

Tokom cele godine RTV će nizom aktivnosti obeležiti jubilej, a jedna od njih bila je konferencija za novinare, na kojoj su govorili urednici gotovo svih redakcija Radija Novi Sad.

Zamenik generalnog direktora RTV Jožef Klem podsetio je da je pre sedam decenija Radio Novi Sad krenuo kao propagandna radio stanica, čiji je cilj bio da se odupre propagandi koju su zemlje Informbiroa vodile protiv tadašnje Jugoslavije.

Nekoliko meseci nakon početka emitovanja programa na pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << jezika, tadašnja radio stanica je prerasla u medij koji je pokušao da oslikava višenacionalnu sredinu Vojvodine i tog dela Srbije, a danas emituje program na 16 jeziku, na srpskom i na jezicima 15 nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini.

U tom je smislu kao posebnu vrednost Klem pomenuo što svaka nacionalna zajednica ima potpunu autonomiju u uređivanju svog programa.

Dodao je i da na jesen preseljenjem u novu zgradu počinje nova era u istoriji radija i televizije pokrajinskog javnog servisa.

Direktor Programa RTV Sonja Kokotović podsetila je da radijski program RTV slušaoci mogu da prate na tri programa, na srpskom, mađarskom i na ostalim jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini.

U toku godine jubileja RTV će organizovati javna snimanja radijskih emisija širom Vojvodine, biće organizovano 17. takmičenje tonskih snimaka „Taktons“, u čijem će fokusu biti unapređenje kvaliteta programa i niz drugih aktivnosti, a centralni događaj biće preseljenje u novu zgradu, iz koje će signal biti svečano pušten 25. novembra ove godine.

Radio Novi Sad počeo je da emituje program 29. novembra 1949. godine tačno u podne, rečima voditelja: „Ovde Radio Novi Sad, na talasnoj dužini 212,4 metra„.

Odluku o formiranju Radija Novi Sad doneo je Glavni odbor Narodne skupštine Vojvodine 31. marta 1949, a nakon osam meseci počeo je emitovanje programa.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.