[SEE MARKETING 2022/23] MILAN PERIĆ, Carlsberg Srbija: „Timskim radom do rekordnih rezultata u 2022. godini“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 07.Dec.2022, 09:17

[SEE MARKETING 2022/23] MILAN PERIĆ, Carlsberg Srbija: „Timskim radom do rekordnih rezultata u 2022. godini“

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Carlsberg Srbija Grupa već godinama u kontinuitetu ostvaruje odlične rezultate. Ova 2022. godina bila je jedna od najizazovnijih do sada, ali slobodno mogu reći da sam jako ponosan na ceo tim koji je izneo sve to i uradio izuzetno kvalitetan posao.

U prilog tome govore i rekordni rezultati, kako volumenski tako i vrednosni, koje smo zajedničkim snagama ostvarili na svim tržištima na >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << kojima poslujemo.

Koje je sve bitne marketinške aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– Trudimo se da za sve naše brendove imamo 360 podršku tokom sezone. Fokusi i miks se razlikuju od brenda do brenda i za koju ćemo se marketinšku aktivnost opredeliti zavisi isključivo od specifičnosti određenog brenda. Logično je da nam je fokus kod nekih brendova na TV oglašavanju i digitalu, dok se, na primer, kod drugih brendova sa nižom penetracijom trudimo da u miksu imamo jači BTL, odnosno da do potrošača dolazimo kroz direktan kontakt, podelom samplinga. Svakako tu si i eventi, koji su sastavni deo marketinških aktivnosti na brendu Tuborg. Mogu slobodno reći da smo sponzorisali većinu bitnijih muzičkih dešavanja ove godine i bili smo deo muzičke scene, ali i kulturne scene kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Primera radi, Tuborg je bio sponzor ovogodišnjeg Music Week Festivala u Beogradu, kao i Sea Dance festivala u Crnoj Gori, dok je Carlsberg bio generalni sponzor jednog od najvećih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini i celom regionu – Sarajevo Film Festivala. Drago nam je što smo na naš način pružili podršku i ovog leta naši brendovi su zaista bili u centru svih važnih dešavanja.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Naredna godina će biti jako izazovna ne samo za pivsku već za kompletnu FMCG industriju. Sve što ste naveli u pitanju deo je našeg fokusa i svaka od tih aktivnosti mora imati zapaženu ulogu.

Inovacije su nešto po čemu smo mi poznati i tako će ostati i naredne godine. Želimo da novim proizvodima razvijamo pivsku kategoriju.

Kod promo aktivnosti planiramo malo drugačiji pristup, jer se navike potrošača značajno menjaju sa povećanjem cena namirnica pa samim tim, moramo se i mi prilagoditi novim trendovima tržišta.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Možda 2021. godina nije najbolji reper za poređenje obzirom da smo imali COVID19 i brojne restrikcije u HORECA kanalu, koje su svakako imale značajan uticaj na naš biznis i nivo ulaganja. Međutim, ako poredimo sa na primer 2019. godinom to su definitvno TV i digital, naročito za brendove koji se još uvek razvijaju.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022.godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Volim da kažem da pre 4P postoji jedno R a to je research i u poslovanju ga ja doživljavam kao must za donošenje svih bitnih odluka. “The consumer is king” je rečenica kojom bi trebalo da se vodimo uvek, dok bi organizacija uvek trebalo da bude consumer centric i da osluškuje želje i potrebe naših potrošača. Do samih podataka dolazimo i eksterno i interno. Imamo jako dobru i dugotrajnu saradnju sa istraživačkim agencijama i oni su nam veliki partneri i velika pomoć. Takođe, interni podaci su tu da potvrde ono što nam kazuju potrošači i pomognu da donesemo ispravne odluke.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Živimo u turbulentnim vremenima koja značajno utiču na ponašanje i navike potrošača. Sve se to naravno odražava i na marketing i tera nas da menjamo pristup. Sadašnjost i budućnost marketinga je definitivno emotional branding i to menja čuveno pitanje „Kako ćemo prodati naš proizvod“ u pitanje „Zašto mi prodajemo naš proizvod“. Više nije prioritet ubediti ljude da kupe naš proizvod, već naći način da se povežemo sa potrošačima, da im pružimo jedinstveni doživljaj dok koriste naše proizvode i na taj način omogućimo da se i prilikom sledeće kupovine svesno odluče za taj proizvod, zbog lepog iskustva i lepe emocije, koje osećaju ne samo prema proizvodu već i prema priči koju povezuju sa njim. 4P marketing miksa više nisu dovoljni za uspeh, jesu bitni ali ako želimo imati uspešne brendove moramo uključiti i 4E: Engagement, Experience, Exclusivity and Emotion

Što se tiče samih medija, i pored ubrazanog razvijanja digital kanala i sve većeg ulaganja u isti, TV će ostati primarni kanal komunikacije i ne vidim da će se u narednim godinama tu nešto značajno promeniti.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Jedan od ključnih problema koji utiče na rad marketinških odeljenja je velika političko ekonomska neizvesnost. Neretko se dešava da zbog raznih promena na ovim poljima kompanije moraju kompletno da menjaju svoju strategiju ili da skraćuju budžete usled povećanja cena sirovina. To daje veliki complexity i zahteva da se godišnji planovi i strategije menjaju i prilagođavaju po nekoliko puta u toku godine.

Drugi problem koji se javlja u poslednje vreme jeste nedostatak stručnog kadra kako u kompanijama tako i u kreativnim agencijama pa samim tim, do rešenja se dolazi dosta teže i neretko je potrebno više vremena za njihovu izradu.

To je problem sa kojim se suočava nažalost čitav region.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Mišljenja sam da na ovim prostora nemamo dovoljno stručnih okupljanja i seminara na kojima bismo mogli da razmenjujemo mišljenja, učimo jedni od drugih i na taj način podižemo kompletnu industriju na viši nivo. Postoje dva velika festivala, jedan u Srbiji i jedan u Hrvatskoj i to je to.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Imao sam tu sreću da budem član žirija na nekoliko festivala i da se uverim u kvalitet produkcije i egzekucije na ovim prostorima koja je na veoma visokom nivou.

Danas, kada pored nekoliko velikih, globalnih agencija imamo i dosta srednjih/manjih, tržište je postalo dosta dinamičnije, dolazi se do hrabrih i kreativno efikasnih rešenja.

Naša advertising industirja prati trendove, prati šta rade agencije po svetu i veoma brzo primenjuju to na naše tržište.

Mi u Carlsbergu smo ponosni na sve agencije sa kojima sarađujemo, a ima ih dosta.

Trudimo se da sa svima njima gradimo pre svega partnersku i dugoročnu saradnju i da kontinuirano učimo jedni od drugih.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Trudimo se da promovišemo kvalitet i važne kampanje kada god imamo mogućnosti. Vrlo je važno napomenuti da i mediji prepoznaju značaj određenih aktivnosti i da vrlo rado to i prenose. Kada su na primer u pitanju naše CSR kampanje one su i te kako bile zapažene u medijima, posebno kampanja „Kad me vozi ne vozim“, koju smo sproveli u saradnji sa umetnikom Andrejom Josifovskim, poznatijim pod pseudonimom Pijanista. Tu kampanju oslikavanja murala i prenošenja važne poruke u vezi sa odgovornom konzumacijom alkohola, preneli su gotovo svi mediji. Isto tako i sve naše aktivnosti koje sprovodimo u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja često možemo da vidimo u vidu zanimljivih izveštaja u određenim medijima. Ne mogu izdvojiti samo pojedinačne medije korisne za naše marketinško poslovanje.

Mislim da su svi mediji podjednako bitni i da to za koji ćete se kanal komunikacije opredeliti zavisi isključivo od toga do koje publike u datom trenutku želite da doprete.

Loših iskustava do sada nije bilo, jer sa svim medijima gradimo jedan korektan, otvoren i najvažnije od svega profesionalan odnos.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Kao što sam i malopre naveo, voleo bih da postoji i više stručnih okupljanja i seminara. U svakom slučaju, kada god se ukaže prilika i kada god se organizuje neki edukativni kongres izvan kompanije, trudim se da omogućim osobama iz mog tima da učestvuju. Primera radi, upravo smo prošlog meseca moje kolege i ja bili na predavanju vodećeg svetskog stručnjaka u FMCG industriji Tonyja Durhama. Zaista jedno fenomenalno iskustvo. Što se tiče tim bilding aktivnosti, jednom godišnje organizujemo tim bilding marketing tima, koji traje nekoliko dana kada se izmestimo iz kancelarija, odemo na neko rasterećenije mesto i trudimo se da detaljno prečešljamo sve oblasti, da razmišljamo izvan okvira i da budemo veoma produktivni. Obično se ti tim bildinzi organizuju početkom godine, a tokom godine povremeno organizujemo i jednodnevne tim bildinge, koji nam služe da se opustimo i proslavimo postignute uspehe. Kompanija Carlsberg mnogo ulaže u edukaciju zaposlenih. Prethodni mesec je bio mesec obuka u našoj kompaniji. Zaposleni iz različitih sektora učestvovali su u raznim zanimljivim obukama, koje se nisu odnosile samo da naš posao i industriju, već su obuhvatale mnogo šire oblasti.

To znači da ulažemo i u lični razvoj svih naših zaposlenih, što smatram da je jako važno, jer samo kada pojedinac napreduje i kompanija može da ostvaruje sve bolje rezultate.

Šta za sebe lično želite u 2023.godini?

– Sebi bih poželeo dobro zdravlje, odlične odluke, divne saradnje, krug kvalitetnih ljudi sa kojima je zadovoljstvo raditi i provoditi vreme i ostvarenje svih zadatih ciljeva kako na poslovnom, tako i na privatnom planu.

Ambiciozan sam, ali i vrlo optimističan, tako da jedva čekam narednu godinu.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Poželeo bih im na prvom mestu dobro zdravlje, a onda i mnogo uspeha, slavlja, osmeha, napretka i naravno kvalitetno ispunjenog slobodnog vremena, kao i savršenu izbalansiranost između poslovnog i privatnog života. Želim im mnogo malih i velikih pobeda kako na ličnom tako i na profesionalnom planu, koje će slaviti uz dobro pivo! 😊 Živeli!

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

[POGLED SA VRHA 2022/23] NATAŠA FILIPOVIĆ & MARKO PEŠIĆ, Ovation: „Kao i uvek – mi želimo više“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 07.Dec.2022

Kako je za vašu agenciju protekla 2022. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?..– Marko Pešić: Ova je bila vrlo dinamična. Imali smo puno zanimljivih projekata i aktivnosti, kako kroz svakodnevni rad, tako i u profesionalnim...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.