„Roskosmos“ se sprema da lansira reklame u svemir

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 30.Okt.2023, 17:58

„Roskosmos“ se sprema da lansira reklame u svemir

Odgovarajući nacrt zakona registrovan je u elektronskoj bazi Državne dume Rusije 23. oktobra, a autori inicijative su senatori Pavel Tarakanov i Konstantin Dolgov, kao i grupa poslanika Dume iz frakcije „Jedinstvena Rusija“.

Prema dokumentu, predloženo je da se u zakon o korporaciji „Roskosmos“ unesu izmene u vezi reklamnih aktivnosti. Tarife za oglašivače će odrediti ruska Vlada, a reklamne ugovore će sklapati „Roskosmos“.

Rezultati istraživanja koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << je sproveo „Roskosmos“ potvrdili su da su velike ruske banke i osiguravajuća društva zainteresovani za pomenute reklame. Potencijalni prihod od reklama na svemirskoj tehnologiji mogao bi da iznosi do 200 miliona rubalja (preko 2,1 miliona dolara), a od reklama na objektima kosmičke infrastrukture do pet miliona rubalja (oko 53.000 dolara).

Pored toga, organizacije su izrazile želju da učestvuju u smišljanju imena za svemirske letelice, što bi takođe mogao da bude dodatni izvor prihoda“, ističe se u dokumentu.

Predstavnik „Roskosmosa“ potvrdio je za ruski portal „Vedomosti“ da je nacrt zakona odgovor na interes koje su pokazali oglašivači.

U Rusiji su već postavljane reklame na svemirskim raketama – američki lanac picerija „Pica hat“ 2000. godine postavio je svoj logo na raketu „Proton-K“ koja je bila lansirana sa kosmodroma „Bajkonur“. Prema procenama stručnjaka, cena oglašavanja tada je iznosila oko milion dolara. Takođe, 2021. godine na raketi „Sojuz-2.1a“ nalazio se logo „Sberbanke“. Međutim, kompanija tada nije otkrila koliko je platila reklamu.

Po mišljenju zamenice generalnog direktora agencije „Media vajs“ Julije Grejs, za reklame na svemirskim objektima i infrastrukturi mogli bi biti zainteresovani veliki oglašivači, osiguravajuće i finansijske kompanije, ali i velike IT kompanije.

Svemirska tehnologija obuhvata sve svemirske letelice, uključujući satelite, svemirske teleskope, međuplanetarne automatske stanice, orbitalne stanice, kao i opremu koja se na njima nalazi.

Izvor: Sputnik

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.