Izvor: Luftika.rs, 24.Apr.2023, 14:25

Revolucija magazina „Vog“, umesto estetike na naslovnicama važne životne priče

Magazin „Vog“ je ove godine napravio kardinalnu promenu, skrećući pažnju sa estetike na važne životne priče.
Modna industrija oduvek je bila rezervisana za „superljude“, savršene modele i dizajne, pa nije iznenađujuće što su i naslovnice časopisa krasile žene „bez mane“.
Odrastali smo diveći se tim uzvišenim bićima čistog tena, blistavog osmeha i dugih nogu – manekenkama obučenim u luksuznu garderobu, fotografisanim na prestižnim destinacijama.
Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << to je sa sobom donelo i negativne posledice, jer je stvarna slika života vidno drugačija.
Uporno odbijanje modne industrije da prihvati „realnu ženu“ kod devojaka u formativnim godinama probudilo je probleme sa samopouzdanjem i razne nesigurnosti. Naime, mnogo njih osećalo se nedovoljno dobrima, poredeći se sa „lutkama sa naslovne strane“.
Ali poslednjih godina došlo je do preokreta, a 2023. najcenjeniji časopis „Vog“ potpuno je „okrenuo igricu“ kada je odlučio da stavi čak 19 žena sa invaliditetom i deformitetom, na svoju naslovnicu, piše Ona.rs.
Lista je zaista impresivna.
1. Selma Bler Čuvena holivudska glumica, najpoznatija po ulozi antigoniste „Cecil“ u „Cruel intentions“, izašla je u javnost sa dijagnozom multipla-skleroze, 2019. godine. Ona se tad pojavila na crvenom tepihu sa štapom.
Foto: Profimedia – Nekad ne mogu ispravno da izgovorim reči, ali mi to ne smeta dok god je na mojim usnama „šanel“ sjaj. Ja sam toliko zahvalna na životu, fascinira me ljudsko telo i čast mi je što mogu da budem inspiracija ženama koje prolaze kroz isto – izjavila je Selma.
2. Aron Rouz Filip Ta hrabra 22-godišnjakinja je prvi transrodni model čokoladnog tena. Ona se 2018. probila „na scenu“, a 2021. „hodala“ je pistom u invalidskim kolicima za „moskino“ brend.
Foto: Profimedia Aron boluje od cerebralne paralize.
3. Eli Goldstajn Eli, Britanka sa Daunovim sindromom, bavi se modelingom od 15. godine. U svojoj šestogodišnjoj karijeri bila je zaštitno lice „najka“, „vodafona“ i drugih velikih brendova.
Foto: Profimedia – Moja dijagnoza me je naučila da budem autentična „ja“ i da se ne plašim svog glasa u ovom svetu – smelo je istakla 21-godišnjakinja.
4. Džustina Majls Ta Afroamerikanka savršenih crta lica postala je prva gluva osoba koja je izveštavala direktno sa terena „Super Bowl“ događaja – najvećeg sportskog iventa u istoriji Amerike.
Foto: Profimedia Počela je kao influenserka sa „TikToka“ i dogurala do velikih medijskih kuća.
5. Sined Burk Pisac, učiteljica, advokat za prava osoba sa invaliditetom i pre svega velika TED govornica, Sined Burk, koja boluje od ahondroplazije, rekla je sledeće:
– Neophodno je uključiti osobe sa invaliditetom ili deformitetom u apsolutno svaki segment poslovanja i života. Ovo je pokret, a ne momenat. I uključuje sve nas.
Foto: Profimedia „Vog“ je hrabro, smelo i odvažno krenuo da priča neverovatne priče koje svet sluša, gleda i upija. A mi možemo samo da aplaudiramo.
Izvor: Ona.rs
106-godišnja tattoo umetnica s Filipina postala najstariji model na naslovnici Vogue-a

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.