Izvor: Luftika.rs, 15.Feb.2024, 19:05

Recept za vrhunski hleb koji svakodnevno jede najdugovečnija porodica na planeti (VIDEO)

Jedan od recepata za dug i kvalitetan život je svakako da jedete kvalitetnu hranu, koja će vašem organizmu pružiti adekvatno “gorivo”, baš poput dobrog motora. Priča o najdugovečnijoj porodici na svetu otkrila nam je koji obrok jedu svakodnevno, bez izuzetka. Reč je o supi minestrone sa tri vrste pasulja, hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina.
U ovom tekstu bavićemo se upravo tim hlebom od kiselog testa, napravljenim od brašna, vode i soli. Uz dodatak domaćeg, „divljeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kvasca“, odnosno startera, vremena i toplote.
Ovo je sve što treba da znate pre nego što se upustite u pripremu.
Pravljenje startera Da biste napravili svoj starter biće vam potrebno brašno – gledajte da nabavite domaće brašno, ili u marketima gledajte da ima barem 8-9 grama proteina.
Ako možete da nabavite domaće belo brašno sa vodenica, uradite to i koristite njega.
Ova brašna nisu tretirana, te će u startu nivo proteina biti sasvim dobar za pripremu ove vrste testa. Starter ćete napraviti samo jednom, a posle uz povremeno održavanje i hranjenje, može da vam traje decenijama, piše City Magazine.
Raženo brašno će svakako ubrzati proces rasta tj. ojačaće naš starter dosta ranije.
Pa tako možete koristiti prva dva dana, polovinu belog i polovinu raženog brašna, a nakon toga nastaviti samo sa belim.
Raženo brašno će oživeti gljivice u vašem starteru, a samim tim će on ranije postati jak.
Preporuka je da počnete sa hranjenjem startera prvi put u poslepodnevnim časovima, a pravljenje traje 6 dana.
Potrebni sastojci za starter: 40 g integralnog pšeničnog brašna 40 g filtrirane vode sobne temperature Način pripreme: U teglu stavite pšenično brašno i vodu i promešajte. Poklopite poklopcem, ali nemojte hermetički zatvoriti kako bi starter imao vazduha.
Ostavite u kuhinji na sobnoj temperaturi, i oko tegle u visini gde se završava mešavina brašna i vode, stavite kuhinjsku gumicu.
Uradićete ovo svaki put kad ga nahranite, da možete bolje pratiti kako raste.
Redovno ga hranite.
Drugi dan ćete videti kako je dobio mehuriće i sad je vreme da ga nahranite.
Umešajte u smesu u tegli još 40 g pšeničnog brašna i 40 ml vode. Ostavite do idućeg dana, isto samo poklopljeno kao i ranije.
Treći dan odvojite polovinu smese i bacite je – to je bitno jer će se tako preostala smesa lakše hraniti.
Umešajte 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 g vode.
Isto ponovite četvrti, peti i šesti dan. Sad ste spremni za pečenje sourdough hleba tj. hleba od kiselog testa, sa svojim starterom.

Hleb od kiselog testa – recept Brinite o starteru i kada ne pečete hleb.
Na dane kad ga ne koristite, morate baciti deo startera i nahraniti ga iznova s 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 ml vode.
Potrebni sastojci: 100 g startera 500 g glatkog belog pšeničnog brašna 330 g vode sobne temperature 10 g sitne morske soli Način pripreme: Pomešajte glatko belo pšenično brašno i vodu sobne temperature, pustite da mešavina odstoji 2 sata.
Nakon toga dodajte starter i sve zajedno premesite. Uradite to svakih 15 minuta u 4 navrata, a onda ostavite da se testo odmori oko 45 minuta.
Sad ga rastegnite u pravougonik i složite kao pismo pa zarolajte.
To opet uradite svakih 15 minuta u četiri navrata. Opet ga ostavite da se odmori 45 minuta u pobrašnjenoj posudi.
Istresite ga na pobrašnjenu radnu ploču, oblikujte u veknu i stavite u pobrašnjenu posudu, a najbolje pobrašnjenu korpu postavljenu tkaninom.
Stavite korpu s oblikovanom veknom u veliku najlonsku kesu i zavežite kraj, tek toliko da unutra bude stabilna temperatura i nakon sat vremena stavite u frižider, da hladno fermentira preko noći.
Upalite rernu neka se greje na 250 stepeni. U nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje s poklopcem.
Premestite fermentisanu veknu sourdough testa na papir za pečenje, zarežite žiletom, ili jako oštrim nožem i lagano prebacite u zagrejanu posudu za pečenje.
Poklopite i pecite oko pola sata, a onda još otklopljeno 15 do 20 minuta.
Izvadite i pritom dobro pazite da ne opečete prste, pustite hleb da se potpuno ohladi i isecite ga.
Izvor: City Magazine
Brzinska meksička proja: Idealna grickalica za iznenadne goste koja se lako sprema (FOTO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.