Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 11.Jul.2023, 16:17

Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Najčešći načini na koji su pripadnice/i LGBTQI+ zajednice diskriminisani na svom radnom mestu su različiti komentari, tračevi, neslane šale, osuđivanje oblačenja, ponašanja i slično.

Gotovo isključivo muški ispitanici izražavali su negativna mišljenja o LGBTQI+ populaciji. Ovo su rezultati istraživanja o položaju LGBTQI+ mladih na tržištu rada u Srbiji koje je sprovedeno u okviru projekta “Radimo zajedno” koji će u narednom periodu realizovati Grupa “ >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Izađi” uz podršku Američke agencije za međunardni razvoj (USAID) i partnera, među kojima je i agencija McCann Beograd.

Cilj projekta “Radimo zajedno” je podrška za zapošljavanje i samozapošljavanje, obuku i mentorstvo, rad na politikama inkluziji. Agencija McCann Beogradi do sada je kroz svoj rad i kampanje za LGBTQI+ organizacije podržavala pripadnike ove populacije, aktivno je uzela učešće u projektu, tako da će kreirati dve kampanje koje imaju za cilj da pozovu pripadnike LGBTQI+ da se prijave za učešće u projektu, kao i da podstakne kompanije da iznesu svoja iskustva na ovu tematiku.

“U McCann-u verujemo da smo važan deo zajednice koja oblikuje kulturu. Kao kompanija, negujemo inkluzivnu kulturu u kojoj se svi osećaju dobro i daju doprinos svojom različitošću. Zato je potpuno prirodno bilo postati integralni deo projekta “Radimo zajedno” u okviru koga ćemo nastojati da damo glas i vidljivost LGBTQI+ zajednici, sa posebnim osvrtom na tržište rada. Svesni smo koliko izazova i dalje postoji, i koliko se jednakost danas različito tumači. Zato je ovo naše putovanje dugoročno i kontinuirano” ističe Katarina Pribićević, direktorka McCann Beograd.

Prema različitim studijama, LGBTQI+ osobe čine od 3% do 12% radne snage, ali je tačan procenat teško utvrditi jer ove osobe često kriju svoj identitet na poslu. I pored postojanja odgovarajućih zakona koji zabranjuju svaku vrstu diskriminacije, u praksi, pripadnici ove zajednice se često suočavaju sa različitim vidovima diskriminatornog ponašanja. Projekat “Radimo zajedno” kroz zajednički rad civilnog sektora, poslodavaca i pripadnika ove zajednice želi da identifikuje pravo stanje, probleme, oblike diskirminacije i da svima pomogne u prevazilaženju teškoća i predrasuda kako bi se obezbedilo veća zaposlenost i zaštita pripadnika LGBTQI+ zajednice.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.