REM: Potrebno obaveštenje gledaocima da se u medijskim sadržajima koristi veštačka inteligencija

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 21.Avg.2023, 17:11

REM: Potrebno obaveštenje gledaocima da se u medijskim sadržajima koristi veštačka inteligencija

Iz REM-a je saopšteno da bi obaveštenje trebalo da stoji pre, tokom čitavog trajanja i na kraju prikazivanja programa generisanog posredstvom veštačke inteligencije.

To regulatorno telo je povodom snimaka u kojima se pojavljuju javne ličnosti čije izjave su obrađene korišćenjem veštačke inteligencije, naglasilo da su pružaoci medijskih usluga po zakonu dužni da ne prikazuju programe koji mogu zloupotrebiti lakovernost gledalaca i slušalaca.

Saopšteno je da audio-vizuelni >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << sadržaj ne sme da dovodi u zabludu javnost u pogledu ličnosti, događaja ili pojave koji su predmet snimka, naročito u informativnim programima čija je prvenstvena namena da na osnovu činjenica informišu korisnike medijskih usluga o aktuelnim događajima, ličnostima i pojavama i da doprinesu njihovom tumačenju i razumevanju.

Pružaoci medijskih usluga po zakonu moraju da spreče zloupotrebu ličnih podataka, odnosno identiteta, u koje spadaju nečiji lik ili glas.

Savet REM-a je, kako se navodi na sajtu tog tela, na današnjoj hitnoj sednici usvojio ovo saopštenje.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

"AKO STE SE PREPLAŠILI SVI ZAJEDNO, ŠIBNITE ME NA MESEC" Ovo je odgovor Željka Mitrovića na "rampu" REM-a za njegov tv šou: Zabrane me samo inspirišu

Izvor: Blic, 22.Avg.2023, 14:12

Savet Regulatornog tela za elektronske usluge (REM) zabranio je juče novi TV šou Željka Mitrovića "Čoveče, ne ljuti se" u kojem se uz pomoć veštačke inteligencije iz satiričnog ugla posmatra srpska politička scena, a zbog koga su već najavljene tužbe pojedinih opozicionara. Mitrović je,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.